Софтуер

Microsoft обяви кога ще прекрати поддръжката на браузърите IE11 и Edge

Александър Главчев

Microsoft обяви кога официално ще спре да поддържа браузърите Internet Explorer 11 (IE11) както и оригиналната версия на Edge, която видя бял свят през 2015 г. Новата версия на софтуера е базирана на енджина Chromium и ще продължава да бъде поддържана.

Интересно е да се отбележи, че по-старият IE11 ще бъде поддържан по-дълго от по-модерния си събрат:

- Приложението Teams ще прекрати поддръжката на IE11 от 30 ноември 2020 г.
- Всички Microsoft 365 приложения и услуги няма да поддържат IE11 от 17 август 2021 г.

Разбира се, това не означава че на тези дати достъпът до приложенията рязко ще бъде прекратен. От компанията поясняват, че браузърът ще продължава да предоставя достъп до приложения като Teams и услуги като SharePoint и след посочените дати. Потребителите обаче могат да очакват постепенно намаляване на функционалностите и липса на гаранции за работата и сигурността на софтуера.

От Microsoft подчертават още и че в новата версия на Edge ще изчезне функцията за съвместимост, емулираща Internet Explorer - т.нар. IE Mode.

Що се отнася до оригиналната версия на Edge, нейните потребители могат да очакват финален ъпдейт на сигурността на 9 март 2021 г. Това звучи по-твърдо от планираното за IE11. Както и в неговия случай обаче по-новият браузър също ще продължава да работи, но ползването му ще се свързано с увеличаващ се риск.

От Microsoft допълват, че повечето на повечето компютри с Windows 10 браузърът е обновен до последната му версия, базирана на Chromium. Този процес стартира официално през юни. Редно е да се отбележи, че при потребителите на корпоративните версии на Windows 10 обаче този ъпдейт не е автоматичен.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X