Софтуер

Microsoft Build 2020 – конференция за разработчици на разбираем език

Владимир Владков

Microsoft проведе за първи път онлайн своята конференция за разработчици Build и явно именно в интернет ще протекат тази година и конференциите на останалите ИТ гиганти.

Кевин Гало, корпоративен вицепрезидент, отговарящ за платформата на Microsoft за разработчици, бе сред ключовите говорители. Обикновено топ мениджърите обичат да ни заливат с гръмки числа и Кевин се възползва от шанса да обяви, че в света има над 1 милиард устройства под управление на Windows 10 и затова разработките за тази платформа са много важни. Друга интересна статистика показва, че потребителите прекарват всеки месец в Windows 10 общо 4 трилиона минути. Това е с над 75% повече отпреди година, което лесно се обяснява с увеличения брой компютри под Windows 10.

Важна насока от развитието на Microsoft стана обединяването на всички развойни средства, интеграцията им с уеб браузър, както и промяната на браузъра. Огромно количество съдържание вече e в мрежата, включително уеб сайтове, затова е необходимо да се създаде среда, в която потребителите ще виждат онова, с което са свикнали. Именно това води до интеграция на елементи, типични за браузърите, и странички в приложения (WebView2). Приложенията за Windows трябва да бъдат направени универсални, т.е. те трябва да работят както в Windows, така и в браузъра. Това налага и промените в браузъра EDGE.

Платформата Microsoft 365 постига ново ниво на интеграция, например в лентата за търсене може да се търси информация за колегите и да се вижда цялата информация в същия прозорец.

Облачните технологии са още едно стратегическо направление за Microsoft, което ще осигури растеж на бизнеса на компанията. В облака Azure всичко се развива добре, но на Build 2020 Microsoft отдели много време на виртуалните десктопи в облака, задействащи дистанционно работни места. А това е логично именно с оглед на днешната пандемична ситуация.

Главният изпълнителен директор Сатия Надела заяви: "Двугодишна дигитална трансформация днес се осъществи за два месеца." Външните фактори принудиха пазара да се промени само за една нощ. В много отношения тази конференция Build бе свързана с тази трансформация. Фокусът е върху разработчиците, но заради настоящата ситуация пакетът от приложения за сътрудничество Microsoft Teams се превърна в звезда на събитието. За разработчиците ще са интересни сценариите на работните екипи, тоест това е представяне на типичните фирми и техните нужди, различни чатботи и други. За B2C сегмента това е възможност за уреждане на срещи в Teams за потребители, например за техническа поддръжка. Сериозно внимание бе обърнато и на Microsoft Cloud за здравния сектор.

Сатия Надела посочи в уводната си реч, че технологичните компании са оказали голяма подкрепа в кризата на здравеопазването, науката, развлекателната индустрия и дистанционната работа. "Горд съм с всички вас и положените от вас усилия. Бяхте на мястото си, когато светът се нуждаеше от вас най-много", каза Надела. По-специално за Microsoft това означава много по-бързо усвояване на софтуера Teams за виртуални срещи и комуникации, който компанията заяви, че сега се използва от 75 милиона души ежедневно по целия свят, което е 70% увеличение през последните два месеца. Компанията започна да работи и с организации като проекта Folding@home, който насърчава хората да инсталират софтуер, използващ процесорната мощ на техния компютър, докато не го използват, за да помогне на изследователите да разберат по-добре природата на коронавируса.

"Видяхме колко критична е цифровата технология в трите фази на тази криза - от спешна реакция до възстановяването и накрая до преоткриването как ще продължи светът оттук насетне", каза Надела. Той направи коментара си в момент, в който правителства по целия свят продължават борбата си за забавяне на заразяването с коронавирус, който вече погуби повече от 319 000 пациенти по целия свят, а заразените са над 5 милиона. Стотици милиони хора са поставени в условия на изолация заради усилията да се забави по-нататъшното разпространение на вируса и да се намали натискът върху болниците, голяма част от които са препълнени с пациенти.

Microsoft реши да проведе ежегодното си събитие за разработчици Build онлайн, вместо да го анулира, превръщайки се в първия технологичен гигант, който опита да проведе своето събитие изцяло през интернет. За Microsoft прехвърлянето на събитието в онлайн пространството не промени плановете за обявяване на нови актуализации на продукти като браузъра Edge, слушалките HoloLens и сървърната технология Azure. Компанията заяви, че подкрепя усилията за борба с коронавируса, включително като насочи някои от своите компютри за подпомагане на проекта Folding@home.

"Намираме се в преломен момент. Като разработчици имате тази възможност, както и отговорността да определите какво трябва да бъде изградено наново, какво трябва да бъде преосмислено и какво трябва да оставите след себе си, каза Надела. - Вече виждаме, че разработчиците имат това (голямо) влияние."

Цялото изказване на Сатия Надела на конференцията MS Build 2020:


Microsoft EDGE - подобреният браузър на Microsoft
Сатия Надела промени толкова много Microsoft, че компанията се научи да се отказва от грешките от миналото, когато се опитваше да всяка година да убеди себе си и останалите, че всичко върви по план. Войната на пазара на браузъри е позабравена днес, но именно по това време започна възходът на Internet Explorer, умря Netscape и започнаха съдебни процеси. В момента, в който Internet Explorer стана един от ключовите играчи на пазара, съдебните процеси се насочиха към развръзка, а както е известно, победителите не ги съдят. Но повечето браузъри в света са базирани на Chromium, а Microsoft използваше свой алгоритъм (engine). През 2019 г. в браузъра EDGE тя се отказа от собствените си технологии и премина към масовия алгоритъм, а това бе една от революционните промени. Така Microsoft привлече хиляди разработчици, подобрявайки дългосрочната перспектива за своя продукт. Не всички приветстваха тази крачка, но тя открива широки възможности пред Microsoft.

Microsoft Build 2020 – конференция за разработчици на разбираем език

Сред основните промени, които са интересни за потребителя, са:
  • Разширения за браузъра. Браузърът отдавна стана едно от основните приложения за работа на компютър. Ключовата особеност на браузъра е увеличаване на неговите възможности с помощта на разширения. Например можете да добавите Evernote, други предпочитат различен набор от софтуер, а тези разширения и програми вече наброяват хиляди. Мястото за въвеждането им е отделен ресурс за Microsoft, като той също бе обновен с нови категории. На практика това може да се сравни с магазина за приложения за Android. И при такава парадигма браузърът става център на вселената от приложения в компютъра.
  • PWA - уеб приложения в стила на Windows 10. Уеб приложенията са универсални, но те винаги страдат от това, че изглеждат по-просто от приложенията, създадени за Windows. В MS EDGE и Windows 10 са се опитали да намалят тази пропаст, като сега приложения, инсталирани в EDGE, получават режим за настройки в обичайното меню на Windows, а съдържание може да се изпраща както в тях, така и от тях в други приложения. Това е важна опция, тези приложения се появяват в менюто Start. Преглед на такива приложения получиха този месец участниците в програмата Windows Insider.
  • Интеграция на колекциите от MS EDGE с Pinterest. В EDGE могат да се събират колекции, това е информация, обединена по признак, който сами сте си избрали. Например това могат да бъдат рецепти на някакви ястия, а в колекцията се съдържат не само препратки, а разнообразна информация - препратки, снимки, страници, ваши забележки. Интеграцията с Pinterest добавя нови възможности. Във всяка колекция се появява препратка към тази услуга, а след като я натиснете, получавате предположения кое ще ви подхожда.
  • Търсене в страничния панел. За търсене на информация днес в EDGE трябва да се отваря нова лента, а сега е добавена възможност за търсене в страничния панел (отваря се чрез контексното меню).
  • Корпоративни клиенти - личен и корпоративен профил. Политиката за безопасност в EDGE днес позволява да се разделят личния от корпоративния профил, разделяне на отворените препратки в различните профили. Същото важи и за синхронизирането на данните.

Суперкомпютър от Microsoft в Azure
През миналата година Microsoft обяви старта на сътрудничество за изграждането на суперкомпютър в облака Azure, а сега тази супермашина бе обявена и това е един от петте публично обявени суперкомпютри. Създаден за компанията OpenAI, този суперкомпютър ще обработва данни за различни модели и AI алгоритми. Това включва както обработка на данни, взети от обикновения човешки говор, така и компютърни модели, изградени нови алгоритми за Големи данни.

Обяснявайки задачите на суперкомпютъра, главният технически директор на Microsoft се фокусира върху това, че днес изследователите създават относително неголеми, но добре подготвени модели. Създавайки модела Microsoft Turing, компания смята, че ще може да я захранва неподготвени данни - например търсене в Bing, чатове в игри, обикновени уеб страници и много други. Преди година моделът, обвързан с разпознаването на обикновена реч, имаше около милиард параметри, което често се сравнява със синапсите на нервната система. В Turing има 17 милиарда параметъра и това е най-големият отворен AI алгоритъм, достъпен публично. Това означава друг клас задачи, при които първоначалната информация е представена в обичайния формат и алгоритмите на компанията ще я организират, за да създадат свои собствени модели. Това е много обещаваща насока, но как такъв компютър ще може да реши тези проблеми не е ясно, само практиката може да отговори.

Техническите характеристики на суперкомпютъра са: 285 000 ядра CPU, 10 000 чипа GPU и пропусквателна способност на мрежата от 400 Gb/s за всеки GPU сървър. Сред петте суперкомпютъра тази машина влиза според очакванията на Microsoft, като те са базирани на публично достъпни данни. Тези компютри се отличават от онова, с което се занимават днес повечето суперкомпютри. Съревнованието между играчите напомня за Формула 1, където всеки отбор развива технологии, но в състезанията могат да участват само най-големите компании.

Машинно обучение и AI алгоритми
Сред различните технически теми, които са интересни за разработчиците, се отличава историята за отговорността за AI алгоритмите и машинното обучение. За неспециалисите всички тези алгоритми изглеждат много прости: "захранвате" компютъра с набор от данни и на изхода получавате онова, което ви трябва. Но малко хора се чудят точно как работи алгоритъмът, на базата на какви подробности създава прогнозата си или как сортира данните. Един от разработчиците сподели на MS Build история за това как са тренирали алгоритъм, който отличава вълци от хъски на снимки. На снимката първоначално има една версия на животното - или вълк, или хъски. Алгоритъмът правилно подреди снимките, но хората изразиха различни предположения - дали според анализ на козината, на цвета и на предните зъби. Факт е, че алгоритъмът, наред с други неща, използва анализ и на фона, по-специално наличието на поне малко количество сняг там, което увеличи шансовете на снимката да има хъски. Това е чудесен пример за факта, че често не знаем и не разбираме какво се случва вътре в AI алгоритъма, за нас това си остава "черна кутия". Усилията на Microsoft и други компании са насочени към създаване на това разбиране, а оттам и за повишаване на доверието в тези алгоритми.

Microsoft Build 2020 – конференция за разработчици на разбираем език

Един от примерите за работа с AI алгоритми е на шведската авиокомпания SAS, която преди пандемията обслужваше 800 полета дневно и превозваше 30 милиона пътници годишно. Нейната програма за лоялни клиенти EuroBonus ви позволява да купувате полети или отстъпки от тях чрез спечелени бонус точки. Измамниците се опитват да получат максималния брой точки от системата, използвайки нейните слабости и уязвими места. Това води до факта, че обикновените пътници не могат да получат исканите полети, тъй като те вече са заети, а това поставя под въпрос цялата бонусна система. С помощта на Microsoft SAS са интегрирали AI алгоритми (всички те в облака Azure), които анализират стотици параметри. Системата може да предположи кога се сблъсква с поведение на истински човек и кога има някой, който се опитва да извлече полза от уязвимите места. Често системата може да определи "призрака", т.е. изкуствен профил, който проучва слабите места на EuroBonus. За авиокомпанията това води до значителни спестявания. Във всеки случай, когато анализирате данни, хората трябва да разберат как се взема решението, въз основа на какви фактори. Това ще избегне недоверието и дори гнева на потребителите.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X