Компютърен Хардуер

AMD EPYC разширяват позициите си в сферата на суперкомпютрите

Иван Гайдаров

AMD съобщи за нови мащабни проекти, в които процесорите AMD EPYC са спечелили позиции, включително в седмия най-бърз суперкомпютър в света и четири от 50-те най-високопроизводителни системи, както показва актуализираният двугодишен списък TOP500. Чиповете AMD EPYC намират все по-широко приложение в проекти свързани с науката и здравеопазването, което се потвърждава и от нови инсталации в Университета на Индиана, Университета Пърдю и в CERN, както и в облачни среди и решения на Amazon Web Services, Google и Oracle Cloud.

AMD разширява своя дял в суперкомпютрите от TOP500

Четири от суперкомпютрите базирани на AMD EPYC сега са сред 50-те мощни системи в света, като в TOP500 машините има 10 разчитащи на технологии от AMD Selene - AMD EPYC 7742-базирана система DGX A100 SuperPOD платформата на Nvidia, Belenos (No.30), един от двата BullSequana XH2000 суперкомпютри в Метео Франс,

Joliot-Curie (No.34), се придвижи нагоре в списъка с предаването на нова BullSequana XH2000 система с 2-ро поколение AMD EPYC в GENCI, френската национална организация за високопроизводителни изчислителни среди, Mahti (No. 48), базиран на 2-ро поколение AMD EPYC, BullSequana XH2000 суперкомпютър в Центъра за научни информационни технологии на Финландия,

AMD-базирани суперкомпютърни системи за научни изследвания

Два университета съобщават за нови суперкомпютърни системи за научни изследвания, които ще бъдат изградени с Dell EMC PowerEdge сървъри базирани на AMD EPYC процесори.

Университетът на Индиана ще инсталира Jetstream 2, разпределено-облачна система с мощност до 8 петафлоп-а. Тя ще разчита на 3-то поколение AMD EPYC процесори и ще се използва за разнообразни проучвания в области като изкуствен интелект (ИИ), социални науки, както и изследвания свързани с COVID-19. AMD EPYC процесорите вече движат Big Red 200 кампуса на същия университет.

Университетът Пърдю ще инсталира Анвил, суперкомпютър базиран на следващо поколение AMD EPYC процесори, който ще поддържа широка гама изследвания на големи обеми данни. AMD EPYC също ще захранва клъстера "Bell" на същия университет, планиран за пускане тази есен.

Освен това, CERN, най-голямата лаборатория за физика на елементарните частици в света, избра Gigabyte сървъри с AMD EPYC процесори от второ поколение за изследване на огромните обеми данни от експериментите с големия адронен колайдер за бързо откриване на субатомни частици. Нова публикация за проекта разказва, как комбинираната пропускателна способност на PCIe 4.0, скоростта на DDR4 паметта и 64-ядрените AMD EPYC 7742 процесори позволяват на изследователите да "обхващат" потоците сурови данни от сблъсъците на елементарните частици в колайдера.

AMD EPYC намира все по-голямо разпространение и в облачните изчислителни среди на гиганти като Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure, Oracle Cloud и др. За тези и очаквани нови развития на сървърните решения на AMD, главният технически директор и изпълнителен вицепрезидент на компанията инсталации Марк Пейпърмастър ще говори на уебинар планиран за 15 юли. Можете да се регистрирате за най-удобното за вас време на следните линкове: 9 AM EDT, 12 PM EDT or 9 PM EDT.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X