Компютърен Хардуер

AMD с най-големи продажби на процесори от над десетилетие през второто тримесечие на 2020

Александър Главчев

Приходи в размер на 1,93 млрд. долара отчете AMD през второто тримесечие на 2020 г. Сумата е с 26% по-голяма от аналогичния период на миналата година. Компанията отчита и рекордни продажби на процесори за последните 12 години. Поделението за процесори на AMD е отбелязало 45% ръст на оборота, като увеличението на приходите от сървърни решения е двуцифрено и вече достига 20% от общите приходи на компанията, сподели нейният главният изпълнителен директор Лиса Сю (на снимката горе).

Заради добрите резултати AMD увеличи прогнозата си за цялата настояща година от 25 на 32%, очаквайки подобрено представяне в ключови сфери като персоналните компютри, центровете за данни и гейминга. Печалбата на компанията за изминалото тримесечие е 157 млн. долара - с 35 млн. долара повече спрямо 2019 г.

45 на сто е ръстът на поделението Computing and Graphics на AMD, чиито оборот е достигнал 1,37 млрд. долара. Компанията отчита рекордни продажби на чипове за потребителски компютри за последните 12 години, като голяма част от приходите са от последната серия Ryzen 4000, чийто вариант за лаптопи бе представен в началото на годината. Мобилните решения представляват 65 на сто от общите продажби на чипове.

AMD с най-големи продажби на процесори от над десетилетие през второто тримесечие на 2020

Продажбите на настолни решения бележат спад в сравнение с предишното тримесечие и ръст в сравнение с миналата година. Настолните решения от ново поколение, базирани на архитектурата Zen 3 (към която спадат споменатите мобилни Ryzen 4000) се очакват по-късно през 2020-та.

AMD отчита и спад при доставките на дискретни графични решения. По думите на Лиса Сю компанията разработва по план архитектурата RDNA 2, чиито дебют се очаква в края на годината.

Двойно увеличение на оборота се отчита при серията чипове за центрове за данни - EPYC. Поделенията за корпоративни, вградени и поръчкови решения генерират 565 млн. долара оборот. За сравнение отделът на Intel за сървърни продукти отчете 7,1 млрд. долара приходи за последното тримесечие. Очертавящите се забавяния при въвеждането на нови производствени процеси при пазарния лидер обаче дава надежди на инвеститорите в AMD за увеличаване на пазарния дял.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X