Предприемачество

Mastercard подкрепя българската финтех компания myPOS и експанзията й на европейските пазари

Computer World

Какво стои за успеха по време на криза
През последните години световната технологична компания Mastercard започна да гледа отвъд полето на индустрията за плащания, като стартира нови модели на сътрудничество в ИКТ сектора, инвестира и се свързва стратегически с по-малки иновативни финтех играчи в цял свят с цел потребителите, търговците, правителствата и бизнесът да реализират по-добре потенциала си. Особено интересно за българския технологичен сектор е, че глобалните експерти на Mastercard класират родни софтуерни разработчици сред челните редици на световната карта, инвестират в техни продукти и развитие, наравно със своите проекти. Българската компания myPOS от тази година е такъв стратегически партньор на Mastercard в Европа. За успеха в кризисни времена, способността за гъвкавост и адаптация, за глобалната визия и локалните усилия, говорим с Ваня Манова, мениджър Mastercard за България и Северна Македония, и с Христо Георгиев, основател и и собственик на myPOS.

Каква е историята на myPOS и как стигнахте до по-гъвкави платежни решения за малкия бизнес?
Историята на myPOS стартира неофициално малко след 2000 година, когато Европа стана свидетел на бум в създаването на софтуерни решения, както и на промени в европейското законодателството - излязоха първите директиви за платежни услуги. Практически с тях се даде картбланш на небанкови финансови институции да предлагат платежни услуги и да привличат клиенти, търсещи по-иновативни продукти от тези, предлагани от традиционните банки. Видяхме голям потенциал в тези промени и оттогава насам създадохме редица продукти, които позволяват на потребителите да извършват картови плащания, по един достъпен и лесно разбираем за тях начин.
myPOS бе представен официално през февруари 2014 г. на "Международния мобилен конгрес" в Барселона. Оттогава насам продуктът навлиза изключително успешно сред малките и средните търговци в Европа

Световното партньорство на Mastercard с myPOS започва с проекти в Италия и Холандия: разкажете малко повече?
В началото на тази година сключихме официално партньорство с Mastercard, чиято цел е да популяризира картовите плащания както сред крайни потребители, така и сред малки и средни бизнеси в Европа и да предостави подходяща среда за тези плащания да се случват.
Най-пресният пример е звуковото брандиране от Mastercard, което добавя ново измерение в приемането на картови плащания.
Именно новото звуково лого е творческият контекст, който използваме за първата съвместна европейска кампания в три пазара - Италия, Холандия и България. Това са едни от водещите ни пазари и същевременно пазарите с най-много приети Mastercard плащания от нашите търговци.
По време на Covid-19 пандемията заедно създадохме и VibeMarket - инициатива, която дава възможност на малките бизнеси и търговци да продават своите продукти и услуги директно във Viber, без да имат уебсайтове и без никакви допълнителни инвестиции от тяхна страна.

Mastercard има конкретни програми за инвестиране в иновативни стартъпи в Европа - програмата Fintech Express например, обявена в началото на юни. Как могат да се възползват и български компании?
Fintech Express е една от нашите акселераторски програми в Европа, която ще подпомага изгряващи или развиващи се технологични играчи и тяхната експанзия на световни пазари. Както всичко друго, което правим, влагаме в програмата всичките си контакти, глобална мрежа от партньорства, експертиза и технологични сертификации. Така иновативните компании, които имат амбицията да добавят дигитални платежни решения към портофолиото си от продукти, да не трябва да откриват топлата вода сами, а да успяват да стартират тази вертикала за дни, вместо за месеци и години.

Mastercard подкрепя българската финтех компания myPOS и експанзията й на европейските пазари





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X