Бизнес

IDC: 5G може да увеличи разходите за ИТ, коронавирусът е сред основните рискове

Александър Главчев

Разходите на ИТ в световен мащаба ще се увеличат с 6% в през 2020-та, водени от стабилни инвестиции в софтуер и услуги, както и очакваното възстановяване на пазара на смартфони през втората половина на годината. Сред рисковете е епидемията от коронавирус в Китай, която кара компаниите да подхождат с повишено внимание към краткосрочните инвестиции. Това показват нови данни на анализатора IDC.

От компанията очакват ръст при телекомуникационни услуги (+1%) и нови технологии като IoT и роботика (+16%), като сумарните ИТ разходи се предвижда да достигнат 5,2 трлн. долара.

Ако се изключи динамиката при смартфоните ръстът при технологичните инвестиции ще се свие от 7% през 2019-та до 4% през 2020 г. Ръстът при софтуера ще спадне от 10 на 9 на сто спрямо миналата година, а този на ИТ услуги - от 4 на 3%. По-голямата част от спада обаче ще е следствие на ново свиване на пазара на персонални компютри. В края на 2019-та и началото на 2020 г. бе отбелязано известно раздвижване в този сегмент, породено в голяма степен от приключването на срока на поддръжка на Windows 7. След като миналата година бе отчетен 7% ръст в сферата, през тази година се очаква продажбите да спаднат с 6 на сто.

"В голяма степен тазгодишният ръст зависи от позитивния цикъл при смартфоните в течение на годината, но това може да бъде смутено от кризата с коронавируса, посочва Стивън Минтън, вицепрезидент на поделението Customer Insights & Analysis в IDC. Нашата текуща прогноза е за като цяло стабилни разходи за технологии през 2020-та, но продажбите на персонални компютри ще намалеят спрямо миналата година, докато инвестициите в сървъри и решения за съхранение на данни няма да се възстановят до нивата на растеж, наблюдавани през 2018-та, когато едрите доставчици на услуги агресивно разгръщаха нови центрове за данни."

Според компанията ръстът на ИТ разходите при едрите ИТ доставчици ще достигне 9%, след като миналата година той бе едва 3 на сто. Доставчиците на облачна инфраструктура и дигитални услуги пък ще продължат да увеличават своите ИТ бюджети, за да отговорят на силното търсене, което ще продължи да се нараства с двуцифрен темп. Тази динамика е следствие преминаването на много компании към абонаментни услуги, вместо да разчитат на собствени инсталации.

"Голяма част от експлозивния растеж на разходите на доставчиците на услуги от 2016 г. до 2018 г. беше обусловен от разгръщането на сървъри и капацитети за съхранение на данни, но сега повече разходи биват насочвани към софтуер и други технологии, тъй като тези организации се стремят да навлязат на пазари с по-голям марж, сред които AI и IoT, споделя още Минтън. Независимо от това, след като охлаждането на пазара на инфраструктура миналата година, очакваме разходите на доставчика на услуги да бъдат като цяло стабилни и положителни през следващите няколко години, тъй като тези фирми трябва да продължат да увеличават капацитетите си, за да предоставят услуги на крайните потребители."

Рискът от свиване на ИТ разходите в краткосрочна перспектива подчертава значението на Китай като двигател за ръст в сферата. Доскоро се очакваше страната да отчете 12% ръст на разходите за ИТ през 2020 г. (спрямо 4-те процента през 2019-та), като търговската сделка със САЩ и стабилизиращата икономика помогнаха за възстановяване на продажбите, особено на смартфони. Коронавирусът вероятно ще свие горния процент. Анализаторите обаче не бързат да оценяват какво ще въздействието върху други региони. В момента прогнозите за Азиатско-тихоокеанския регион са за 5% ръст, САЩ - +7% и Западна Европа - + 3%.

Очакваният тазгодишен ръст от 6 на сто се очаква да се съхрани и през следващите няколко години тъй като всеобщият интерес към дигитална трансформация продължава да води до стабилност при общите инвестиции в технологии, подчертават от IDC. Силният растеж ще дойде от облачните технологии, AI, AR/VR, блокчейн, IoT, анализи на големи данни и внедряване на роботи по цял свят.

Изображение: Pixabay




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X