Мнения

ICTalks, еп. 29: ИТ бюджети по време на криза

Майя Бойчева-Манолчева

Няколко месеца след началото на пандемията Ковид-19 паниката като че ли отмина и настъпи време за по-задълбочени анализи за истинското ѝ въздействие върху бизнеса, организациите и техните структури. ИТ бюджетите се оказаха сред първите, които попаднаха под ножицата, а всички знаем, че ИТ отделите се нуждаят от сериозни ресурси, за да изпълняват своите проекти. Как се справят ИТ директорите с управлението на бюджетите и проектите е темата, която дискутираме с Мария Динкова, редактор на сп. CIO и Computerworld.bg в епизод 29 на технологичния подкаст ICTalks.

"2020-а се оказа доста по-различна спрямо прогнозите на анализаторите от началото на година. Трябваше да има един сериозен ръст при ИТ оперативните бюджети, трябваше също така да има увеличение и при наемането на нови служители, но в крайна сметка годината и ситуацията се оказаха доста по-необичайни. Сега излизат притесненията от възможността за втора вълна, очакването за нова ваксина и не на последно място - икономическата криза, която предстои. И всичко това без съмнение ще повлияе на бюджетите", коментира Мария Динкова.

Според нея една от основните тенденции е именно съкращаване на бюджетите. Повечето компании още през април и май преминаха в един режим на изчакване и преустановиха или замразиха част от своите ИТ проекти с идеята да спестят разходи.

Какви са другите тенденции, как ще се отрази ситуацията на дълго планираните ИТ проекти и как - на технологиите, развитието на които знаем, че се стимулира именно от новите ИТ проекти - чуйте тук.

Последвайте ICTalks в Soundcloud, Spotify, iTunes или Google Podcasts.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X