Бизнес

Блокчейн и други технологии се радват на повишен интерес

Александър Главчев

През 2020г. разпространението на публични облаци в организациите ще достигне 79%, а средства с изкуствен интелект и машинно обучение възнамеряват да внедрят 72% от предприятията. Освен това 70 на сто планират да внедряват частни облаци, а 63% - да използват мултиоблачни среди. С голяма популярност ще се ползват още контейнерите (63%), роботизацията на бизнес процеси (58%), периферните изчисления (46%), безсървърните решения (51%) и т.нар. ChatOps (40%), т.е. интеграция на всички операции по обслужване на ИТ системи в чат интерфейс. Това сочат данни, събрани от портала InsideBitcoins.com.

Използването на нови технологии се обосновава с различни причини, започвайки от стремеж към повишаване на ефективността и свършвайки с намерение за увеличаване качеството на клиентското обслужване.

Допълва се, че 38 на сто от организациите през 2020г. ще внедряват технологии с блокчейн. 15% възнамеряват това да са едромащабни внедрявания, а 23% ще са по-умерени.

За последните години популярността на блокчейн бележи значителен ръст, като засега тези решения са най-интересни за финансовия сектор. Но основните принципи на технологията - децентрализация, прозрачност и защита на данните, привличат и много други организации.

"В кризисни времена, към които спада пандемията от коронавирус, блокчейн технологията придобива още по-важно значение, доказвайки своето предимство пред централизираните системи за проследяване на процеси", споделят от InsideBitcoins.com.

Един от ключовите мотиватори за внедряването на нови технологии е подобряването на клиентското преживяване. Този фактор се посочва като много важен от 69% от анкетираните, а 24 на сто го определят като важен. На второ място в тази насока е повишаването качеството на продуктите у услугите. Той се счита за много важен в 57% от компаниите, 39% го определят като важен.

Освен това цифроивизацията в голяма степен се обосновава с появата на нови продукти и разширяването на пазара. Тези фактори се считат от анкетираните за много важни/важни от съответно 53%/41% и 53%/33%. Важен стимул е и снижаването на разходите - 52%/43%.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X