Компютърен Хардуер

Samsung с ръст в печалбите въпреки пандемията

Мария Динкова

Samsung публикува по-добри от очакваното резултати от второто тримесечие на 2020. Оперативната печалба на компанията бележи ръст от 23% на годишна база, достигайки до 6,84 млрд. долара въпреки 6% спад в приходите, пише Engadget.

От корейския конгломерат отбелязват, че са успели да се възстановят от влиението на Covid-19. В сранвние с първоначалните очаквания компанията е успяла да оптимизира разходите, въпреки че се отчита спад при продажбите от устройства като смартфоните спрямо резултатите през миналата година.

От Samsung прогнозират продажбите на телефони да се повишат през следващото тримесечие заради пускането на Galaxy Note 20 и на неназован сгъваем телефон, като вероятно в случая става дума за Galaxy Z Fold 2.

При бизнеса на компанията с дисплеи, който доставя панели за други производители на устройства, се наблюдава спад в търсенето. В случая обаче приходите са по-високи във връзка с "еднократни" компенсаторни плащания от страна на Apple, след като американската компания е поръчала по-малко панели за iPhone от очакваното. Според анализатори по-точно става дума за 924 млн. долара.

Особено важния за Samsung бизнес с чипове постига смесени резултати по време на пандемията. Преминаването към работа от разстояние, означава, че търсенето на DRAM е голямо, заради използването му в центрове за данни и компютри. Същевременно обаче при мобилните устройства се наблюдава спад. Подобна е ситуацията с NAND, където продажбите на SSD за сървъри се увеличават заради повишеното използване на облака, но падането на продажбите на смартфони означава, че доставките там ще са по-малко. В крайна сметка обаче звеното отговаря за около две трети от оперативните печалби на Samsung за тримесечието.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X