Бизнес

Мобилният конгрес през 2020 официално бе анулиран

Владимир Владков

Най-голямото търговско изложение в областта на телекомуникациите официално бе отменено за тази година заради притесненията, свързани с епидемията от коронавирус. Това решение сякаш бе въпрос само на време, след като миналата седмица Ericsson реши да не поема рисковете от зараза при струпването на толкова много хора. След като и големият му конкурент Nokia заедно с купчина от най-големите европейски, американски и японски телекоми взеха вчера същото решение, стана ясно, че тази година изложение няма да има.

"С оглед на безопасността и здравословната среда в Барселона и в страната домакин днес GSMA отмени MWC Barcelona 2020 заради глобалните тревоги, свързани с епидемията от коронавирус, притесненията за пътувания и други обстоятелства. Това направи невъзможно провеждането на събитието от страна на GSMA", заяви Джон Хофман, главен изпълнителен директор на GSMA Limited.

"Партньорите от града домакин уважават и разбират това решение. GSMA и партньорите от града домакин ще продължат да работят в сътрудничество и ще се подкрепят взаимно за MWC Barcelona 2021 и други бъдещи прояви. Нашите симпатии към този момент са към засегнатите в Китай и по целия свят."

Всичко, което се говори за града домакин, вероятно е свързано с основния въпрос, който по всяка вероятност е накарал GSMA да забави неизбежното - отговорността. Много публикации сочат, че GSMA отчаяно лобира пред испанското правителство да обяви спешна ситуация в здравеопазване, а това, от своя страна, би свалило вината от организацията, когато става въпрос за анулиране на събитието. Именно в това се състои разликата - дали GSMA ще преглътне почти всички разходи и загубени приходи от анулирането или може да поиска голяма част от тези разходи от застрахователите.

Седмицата, в която трябваше да се проведе MWC, ще бъде много странна за всички в телекомуникационната индустрия, тъй като шоуто протича непрекъснато в продължение на 30 години. Много хора ще потърсят начин да получат някаква възвръщаемост, колкото и да е малка, от своите инвестиции в Мобилния конгрес. Но все пак, всички се надяват да има събитие през следващата година.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X