Софтуер

Маските блокират лицевото разпознаване

Робърт Христов

Вече e известнo, че маските, които спират разпространението на коронавирус, правят много по-труден за имплиментиране софтуера за лицево разпознаване.

Това е ключово заключение от нов доклад, публикуван в понеделник от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ или NIST, който е клон на Министерството на търговията в САЩ, чиито функции включват измерване на точността на алгоритмите за лицево разпознаване.

Когато получават задача да свържат снимка на човек, носещ дигитално добавена маска за лице, с различна снимка на човека без такава, най-точните алгоритми не успяват да постигнат правилно съвпадение между 5% и 50% от времето. Най-общо казано, повечето от тестваните алгоритми са били неуспешни между 20% и 50% от времето, каза за CNN Business, експертът от NIST и автор на доклада.

Системите за разпознаване на лице обикновено работят, като сравняват измерванията между различни черти на лицето в едно изображение с тези в друго. Скриването на част от лицето означава, че има по-малко информация за софтуера, която може да се използва, за да се открие съвпадение.

Всъщност това е уникалното предизвикателство, по което технологичната индустрия вече работи на фона на продължавата пандемия. Макар че технологията е противоречива, като редица компании преосмислят употребата й, тя се използва в много продукти и услуги - от отключването на смартфона до установяване на контролиран достъп до определени локации.

За своя доклад изследователите създават девет различни черни и светлосини форми на маска, за да отчетат начините, по които формите на маската варират в реалния свят и ги използват, за да скрият част от лицето на човек на снимка. След това те сравняват снимката с дигиталната маска на всеки човек с друга снимка на същия човек, но без маска. Провеждани са и тестове на алгоритмите и на двата набора от снимки без виртуалните маски.

Общо са тествани 89 алгоритъма върху повече от 6 милиона снимки с участието на милион различни хора. Снимките идват от два източника: приложения за имиграционни обезщетения в САЩ, които са използвани като изображения с маски; и снимки на пътници, преминаващи граница за влизане в САЩ, на които е поставена цифрова маска.

Някои компании заявиха, че технологията им за лицево разпознаване може да работи с маски, а Нган отбелязва, че разработчици създават алгоритми, целящи да направят това възможно чрез обучение с много изображения на хора, носещи действителни маски, или чрез насочване областта на лицето над средата на носа.

Върху това работи за Мариос Савидес, професор от университета в Карнеги Мелън, който изучава биометрична идентификация. Според него човек, който носи маска, може да бъде по същество невидим за системата за разпознаване на лице, тъй като тя дори не открива лице. Той смята, че областта на лицето, която включва очите и веждите, има тенденция да се променя най-малко с течение на времето. С други думи това е добра част от лицето, която може да се използва за идентифициране човек, чиято уста и нос са скрити.

Докладът на NIST е първият от няколкото, които лабораторията планира да издаде за това как алгоритмите за лицево разпознаване идентифицират лица с маски. През есента NIST очаква да публикува доклад за точността на алгоритмите, които са създадени специално с намерението да се снимат хора, носещи маски, допълва Нган.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X