Ит Лидери

Персонализирано, ангажиращо, достъпно и сигурно дигитално образование – мисията възможна

Computer World

Г-н Димчев, от години сте изпълнителен директор на Microsoft България. Какво според Вас се промени напоследък и каква е ролята на технологиите в днешния свят на отдалечени работа и oбучение?

Технологиите и уменията да се работи ефективно с тях ще стават все по-нужни и реално вече ще са необходими във всички професионални сфери. Все по-често виждаме как се размиват границите между образование и технологии, здравеопазване и технологии, финанси и технологии. В тези пресечни точки възникват нови решения и бизнеси, които намират все по-голямо приложение в живота ни.

Наскоро главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела сподели, че до 2030 г. около 800 милиона хора ще трябва да придобият нови дигитални умения. Очаква се през следващите 5 години да бъдат създадени около 149 милиона нови технологични работни места. Основно те ще са в сферата на софтуерната разработка, машинното обучение (Machine Learning) и информационната сигурност.

Говорите за появата на нови работни места, подготвени ли сме за това?

Често казваме, че мисията на Microsoft e да даде възможност на всеки човек и всяка организация да постига повече. И това за нас не са само думи, зад тях стоят действия вече десетилетия наред. В днешния контекст, Microsoft, в партньорство с LinkedIn и GitHub, стартира кампания в обществена полза, чиято цел е да помогне на 25 милиона души в свeтовен мащаб да добият дигитални умения, нужни за новата икономическа реалност.

В България от тази възможност вече са се възползвали повече от 25 000 души, като най-желани са обученията за програмисти, специалисти в сферата на търговията и мениджъри на проекти.

Споменавате България, как мислите, добре ли се справяме със сегашната ситуация на работа и образование от разстояние?

Категорично да. За броени дни компаниите организираха дистанционната работа на екипите си, а в сферата на образованието министерството, както и учителите в различните населени места, предприеха светкавични мерки, за да организират процеса на дистанционно обучение по най-ефективния начин. За 12 месеца пандемията направи за нашата образователна система това, което години реформи и планове за осъвременяване не успяха. Учебният процес се дигитализира, преподаването и усвояването на материал онлайн се превърна в ежедневие, а училищата буквално се преместиха в облака.

След старта на отдалеченото обучение, от платформата Microsoft Teams до момента са се възползвали над 40% от учителите и учениците. Това е и решение, препоръчвано и от Министерството на образованието и науката като колаборативна платформа за образование, повече детайли могат да бъдат намерени на сайта https://edu.mon.bg.

В стремежа си да сме от помощ и да улесним процеса на възприемане на технологиите, с колегите ми организирахме уебинари, в които учителите се запознаха с добри практики в използването на Microsoft Teams в учебния процес. Вече над 40 000 учители от цялата страна са преминали през тези уебинари, което е повече от половината

Колко важни са устройствата и техните функции за успешното протичане на учебния процес?

Общото мнение е, че техниката няма значение докато не изберем неподходящо устройство. Един от уроците на 2020 г. е колко важни са технологиите за образованието. Важни са и устройствата в частност.
Това, което разбрахме миналата година е, че обучението може да се случва навсякъде. Достъпните, лесни за употреба лаптопи и таблети са необходимост, за да може всеки ученик да има еднакъв достъп за обучение и знания, а оттук - и шанс за успешна професионална реализация след време.

61% от учителите в скорошно проучване посочват "по-добри устройства" и "по-надежден достъп до интернет" като основни начини да се подобри процесът на дистанционното обучение. Така че днес повече от всякога са необходими надеждни устройства, среда, която осигурява непрекъсната работа в екип и преживяване, което възможно най-много наподобява реално физическо общуване. Ако трябва да обобщя, за да са включени и наистина ангажирани в процеса, учениците имат нужда от машина, чиято батерия да издържа през целия ден, уеб камера с добри характеристики, качествен микрофон, както и бързина, памет и мощност, които да отговарят на очакванията им.

Microsoft предлага достъпни, свързани и сигурни устройства с Windows 10, създадени с мисълта за работа в екип и социално-емоционално обучение. Цените на тези устройства са изключително достъпни и Microsoft предоставя операционна система на символична стойност, за да отговори на нуждите на пазара.

Устройствата са създадени с вградени системи за сигурност, като част от Windows 10, защитаващи данните и потребителя и запазващи информацията дори при загубена или открадната машина. Заедно с мощни инструменти като приложенията Office 365 for Education и Microsoft Teams, те помагат на учителите да създадат среда, която подкрепя процеса на обучение отвсякъде.

Дизайнът на устройствата е реализиран с мисълта за осигуряване на достъп за всички - както по отношения на зрение, слух и мобилност, така и във връзка със специфичните образователни потребности (има възможност за намаляване на анимациите, изключване на фоновите изображение, всичко това с цел да се намалят рисковете за разсейване и да се осигури фокус върху учебния процес).

Как се променя светът, какви тенденции забелязвате?

Едно от малкото положителни неща е, че през изминалата година се обърнахме повече към семействата си, осъзнахме колко важно е човешкото общуване както в личния, така и в професионалния живот.

Като тенденция в чисто професионален план забелязвам, че все по-голямо внимание се отделя на киберсигурността, особено сега, когато всички работят отдалечено и не е ясно колко и кои точно хора имат достъп до едно служебно устройство.

Положителна тенденция е, че дигиталната трансформация на бизнеса се ускорява - говоря както за различни сектори, така и за различни като мащаб компании. Този процес е предпоставка не само за оцеляване в сегашната обстановка, но и полага основите за успех и конкурентоспособност в бъдеще.

Стана още по-ясно колко важна е нагласата за учене през целия живот и развиване на нови умения. Това е важно както в личен, така и в служебен план. Стремя се да възпитавам и децата си да съхранят любопитството си и да отворени към научаването на нови неща. Смятам, че занапред все повече работодатели ще търсят тези качества в потенциалните си служители - любознателност и стремеж за надграждане на уменията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X