Софтуер

TJ ВанТол, Progress: Днес е точният момент да станеш софтуерен инженер

Владимир Владков

Интервю с ТиДжей ВанТол, главен адвокат на разработчиците в екип "Връзки с разработчиците" в Progress

По какъв начин се е променила разработката на приложения в последните години? Какви са актуалните тенденции в сферата - ще се автоматизира ли още повече софтуерното инженерство?

Технологиите продължават да завладяват света. Изискванията за приложенията стават все по-сложни, което кара софтуерните инженери да задълбочават и разширяват знанията си, за да отговорят на нуждите на бизнеса и потребителите. Преди пет години един уеб разработчик се занимаваше с дизайна, разработката, дори и с част от имплементацията и сървър мениджмънта на съответния сайт. Сега тези роли са по-ясно разграничими, а компаниите все по-често откриват конкретни работни позиции за дизайн, потребителско преживяване (UX), софтуерна разработка и DevOps.

Търсенето на софтуер с конкретни параметри и функции е по-високо отвсякога, а начинаещите разработчици не бива да се притесняват, че ролите им могат да бъдат автоматизирани. Никога не е имало по-точен момент от сегашния да станеш софтуерен инженер.

ТиДжей (TJ) ВанТол беше водещ на втория ден на DevReach, посветен на технологията за създаване на приложения React.

ТиДжей (TJ) ВанТол беше водещ на втория ден на DevReach, посветен на технологията за създаване на приложения React.


React набира все по-голяма популярност като фреймуърк сред разработчиците. Какви проблеми решава той? С какво се различава от другите фреймуърци? По-лесно ли се работи с него?

React е front-end библиотека JavaScript с отворен код за създаване на потребителски интерфейси или UI компоненти. Всеки компонент има своя логика, контролира собствената си визуализация и може да се преизползва, където е нужно. С React разработчиците могат бързо да създават уеб приложения от всякакъв мащаб, които също така са лесни за поддръжка.

Въпреки че има други работни рамки, които решават сходни проблеми, успехът на React се крие в елегантните приложни програмни интерфейси (API) и голямата общност от разработчици и доставчици на услуги. Също така е лесен за научаване - всеки, който знае JavaScript, може да разучи и да започне да използва фреймуърка в рамките на дни.

Кои са новостите, които научихме за React на DevReach? На кои сесии публиката реагираше най-много?

Денят, посветен на React, беше страхотен - 7 React експерти показаха най-доброто от себе си, пишейки код на живо "на сцената".

Техническата част от конференцията беше много полезна - задълбочихме се във функционалния JavaScript, автентикацията и CSS грида. Най-много се забавлявах обаче, комуникирайки с публиката и следейки реакциите й към различните презентации.

Това определено е чарът на конференцията в Twitch - публиката е по-ангажирана, създавайки един по-различен социален аспект, който обикновено не се забелязва на стандартните виртуални събития. Имаше много непринудени забавни моменти - например, когато всички в чат пространството пишеха колко са впечатлени от широките монитори на лекторите или пък се прехласваха по фоновете за камера на Шер Скарлет и Майкъл Чан по време на тяхното участие.

Като цяло бих казал, че React денят беше както образователен, така и много забавен. Надявам се, че ще послужи за пример за това как можем да направим виртуалните технологични конференции по-ангажиращи и с по-засилен социален елемент в бъдеще.

Как могат разработчиците да се научат да използват React най-бързо? Какви са базовите знания и умения, които са нужни, за да започнеш?

Най-добрият начин да научиш каквото и да било е чрез практика и React не прави изключение. Бих посъветвал разработчиците да започнат да учат, създавайки приложение, което на тях им е интересно. Такова, което би им помогнало в ежедневието им и което биха препоръчали на свои приятели. Стига човек да е запознат с основите на JavaScript, другото може да го намери на https://reactjs.org/ и да започне да твори.

Как Progress помага на разработчиците, които използват React?

Progress помага на React разработчиците бързо да създават въздействащи потребителски интерфейси чрез KendoReact, нашата библиотека от над 80 UI компоненти. Тя включва всичко от падащи менюта до интегрирани календари за организиране на срещи. С тези инструменти, които разработчиците получават от нас наготово, те могат да се фокусират върху същината на своето приложение. Ние намаляваме времето, което те отделят за създаването на потребителския интерфейс. Нашите компоненти са създадени специално за работната рамка (framework) React, което означава, че са те са без зависимости и са 100% оптимизирани за средата. В случаите, в които разработчикът използва други компоненти с отворен код, те лесно биха могли да бъдат моделирани с KendoReact, без да се налага да бъдат пренаписвани изцяло.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X