Софтуер

Google погълна компания, превръщаща безплатно стари компютри в хромбуци

Александър Главчев

Google придоби американската компания Neverware, разработваща софтуера Cloudready, предназначен за стари компютри. Съобщението беше публикувано от официалния акаунт в Twitter на Neverware във вторник, 15 декември 2020 г. а самата Google не обяви придобиването.

Софтуерът е изграден на базата на Chromium OS, отворена версия на собствената операционна система на Google - Chrome OS. Cloudready позиционира от разработчиците като решение за маломощни компютри, включително остарели персонални такива. Има както търговска версия, предназначена предимно за образователни институции, така и домашна версия, която всеки може да изтегли и инсталира безплатно.

Говорител на Google в разговор с журналисти от портала 9to5Google е потвърдил придобиването, без да разкрива подробности. Ясно е само, че екипът на придобитата компания ще се присъедини към екипа за разработка на Chrome OS.

На 11 декември Neverware публикува на уебсайта си отговори на въпроси, които потенциалните потребители на Cloudready биха могли да имат. По-специално, клиентите са уверени, че понастоящем Google не планира да повишава цените на търговската версия на решението или да се отказва да продължи да разработва безплатната му версия. Притежателите на лицензи ще могат да продължат да използват продукта както преди. В бъдеще обаче се очаква Cloudready да се слее напълно с проекта ChromeOS, се подчертава в изявлението на компанията.

Софтуерът позволява вдъхване на втори живот в остарели компютри, прехвърляйки част от изчисленията в облака. В момента Cloudready официално поддържа 449 устройства, включително такива, пуснати преди повече от 12 години. Сред тях са машини както с Windows, така и устройства на Apple. Според Neverware, Cloudready е инсталиран общо 1,37 млн. от 2015 г., когато е неговият дебют.

Първоначално водещият продукт на Neverware бе насочен към образователни институции, които не искаха да харчат много средства за надграждане на компютърните си паркове. Минималните хардуерни изисквания са поне 2 GB RAM и 16 GB свободно пространство на твърдия диск за удобна работа. Също така устройства, произведени преди 2007 г., или компютри, оборудвани с графични чипове Intel GMA 500, 600, 3600 и 3650, вероятно бе биха могли да бъдат използвани.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X