Бизнес

Разходите на Google растат по-бързо от приходите

Александър Главчев

Отчетът на холдинга Alphabet (компанията майка на Google) за третото тримесечие на 2020 г. показва, че разширяването на бизнеса в сферите на облака и потребителската електроника е скъпо и все още не се компенсира от приходите.

Разходите на компанията са се увеличили с 25% в сравнение с миналата година и достигат 31,3 млрд. долара. Приходите в същото време възлизат на 40,5 млрд. долара, което е само с 20% повече от миналата година. След публикуването на резултатите акциите на Alphabet паднаха с 1,6%.

Приблизително 85% от приходите на холдинга идват от продажбата на рекламно пространство и рекламни технологии. Компанията се стреми да разшири продажбите на абонаменти в облака, устройства и технологични лицензи, но за да направи това, трябва да инвестира в наемане, производствени съоръжения и съдържание. До края на тази година Google ще увеличи щата си повече от 20 хил. души, главно за набиране на нови подразделения.

Alphabet не публикува подробни финансови отчети за отделни продукти и затова е трудно да се каже как приходите му се влияят от регулаторни действия (във Франция например Google бе глобен с 554 млн. долара), бойкоти на рекламодатели и ситуацията в световната търговия.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X