Бизнес

10 американски щата съдят Google за нарушаване на антитръстовото законодателство

Мария Динкова

Тексас и още девет други щата съдят Google, като обвиняват гиганта, че работи незаконно с Facebook Inc нарушавайки антитръстовите правила, за да подпомогне своята и без това доминираща позиция в бизнеса с онлайн реклами, пише Reuters.

10-те щата настояват притежаваната от Alphabet Inc компания, която контролира една трета от глобалната индустрия за онлайн рекламиране, да ги компенсира за щетите и искат "структурни облекчения", което често се интерпретира като принуждаване на компания да освободи част от активите си.

Това е второто сериозно оплакване от регулаторните органи срещу Google и четвъртото в серията федерални и щатски дела, имащи за цел да ограничат лошото поведение на големите технологични платформи, които значително се разраснаха през последните две десетилетия.

Онлайн медиите, включително Genius Media Group и новинарския сайт The Nation в отделен иск твърдят, че са загубили приходи заради доминиращата позиция на търсачката в онлайн рекламите, като настояват Google да се раздели с част от своя рекламен бизнес.

В своето дело Тексас от своя страна изисква технологичният гигант да бъде признат за виновен за нарушаване на антитръстовото законодателство, както и съдът да разпореди прекратяването на тези нарушения. Освен това щатът обвинява Google, че работи съвместно с Facebook. Двете компании се конкурират сериозно при продажбата на интернет реклами и заедно обхващат над половината от пазара глобално.

Всъщност продажбите на реклама на Google отговарят за над 80% от приходите на Alphabet. Но повечето от продажбите и печалбите се дължат на високодоходното поставяне на текстовите реклами над резултатите за търсене.

Сегментът, за който става дума в делата - поставянето на реклами в партньорски приложения и уебсайтове - всъщност има далеч по-малка тежест и значение за Google.

От Google отбелязват, че компанията ще се защити в съда от "безпочвените твърдения". "Цените за дигитални реклами паднаха през последното десетилетие. Рекламните технологични такси също се понижават. Тези на Google са по-ниски от средното за индустрията. Това са белезите на висококонкурентна индустрия", коментира говорителката на компанията.

Другите девет щата, присъединили се към Тексас са: Арканзас, Индиана, Кентъки, Мисури, Мисисипи, Южна Дакота, Северна Дакота, Юта и Айдахо.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X