Бизнес

Новите европейски правила предвиждат до 10% глоби за технологичните гиганти

Мария Динкова

Amazon, Apple, Facebook и Google вероятно ще трябва да променят своите бизнес практики в Европа или ще бъдат изправени пред солени глоби между 6 и 10% според правилата, разработвани от ЕС, пише Reuters.

Новите разпоредби са най-сериозният опит на 27-те държави в блока да ограничат контрола на американските технологични гиганти, тъй като те разполагат с данните и онлайн платформите, на които разчитат хиляди компании и милиони европейци.

Новите правила също така са своеобразен отговор на Европейската комисия по отношение на антимонополните дела срещу технологичните компании и особено Google, който според критиците не предприема реални действия във връзка с проблема.

Като цяло по света регулаторният натиск срещу гигантите и тяхната власт все повече се увеличава.

Единият пакет от правила - Digital Markets Act - призовава за глоби до 10% от годишния оборот за онези компании, коио нарушават новите разпоредби, коментира източник, запознат с въпроса.

Също така в документа присъства списък с това какво могат и не могат да правят компаниите, които ще бъдат класифицирани по критерии като брой потребители, приходи, брой на пазарите, на които работят и други.

Втората група правила са известени като Digital Services Act и също са насочени към големите онлайн платформи, например тези с повече от 45 млн. потребители.

Те ще трябва да направят повече, за да се справят с нелегалното съдържани, със злоупотребите на своите сайтове, както и с опитите за повлияване на изборните резултати и публичното здраве.

Компаниите също така ще трябва да показват подробности от политическите реклами на своите платформи и от параметрите, използвани от техните алгоритми за показване на предложения и приоритизиране на информацията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X