Интернет

Apple възнамерява да замени Google със собствена търсачка?

Александър Главчев

Промени в новата 14-та версия на iOS сочат, че Apple обмисля възможността да се откаже от търсачката на Google, смятат журналисти от Financial Times. Например, когато търсите от началния екран, докато пишете, в списъка започват да се показват резултати и преки връзки към сайтове, предоставени от собствената търсачка на Apple.

Въпреки че не всички потребители ще обърнат внимание на тези промени, те могат да станат основата за по-нататъшна атака срещу Google, твърдят журналисти.

През 2018 г. Джон Жанандреа, ръководил развитието на Google Assistant, се присъедини към Apple и компанията продължава да търси специалисти в областта на интернет търсачките. Нараства и онлайн активността от така наречения "Applebot" - система, която Apple използва за индексиране на уеб страници.

В момента Google е търсачката по подразбиране в браузъра Safari и в други инструменти за търсене на устройства на Apple, за които според съобщенията Google плаща на Apple между 8 и 10 млрд. долара. Сделката е разследвана от Министерството на правосъдието на САЩ по подозрения за нарушение на антимонополното законодателство.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X