Сигурност

Европейски компании се обединиха срещу практиките на Google за търсене

Иван Гайдаров

Reuters публикува ексклузивно писмо, изпратено от 165 организации - най-вече европейски играчи в интернет сектора - в което обвиняват Google, че приоритизира собствените си услуги в резултатите от търсене. По-конкретно те идентифицират платформа, наречена OneBox, чрез която Google може да дава повече тежест на някои резултати от търсенето. Според компаниите интернет гигантът "слага в тези кутии" собствените си предложения и дават пример с търсене на принтери.


Европейски компании се обединиха срещу практиките на Google за търсене

Както можете да видите, по-голямата част от резултатите са свързани с Google, а не с трети страни, и тази пропорция се запазва и при по-продължително търсене, се казва в писмото. Това очевидно дава огромно предимство на операциите на Google в сферата на електронната търговия пред всички нейни конкуренти и на пръв поглед изглежда явен конфликт на интереси.

Ако Европа реши да се задейства по случая, тя ще се присъедини към американското Министерство на правосъдието при разследването на предполагаеми антиконкурентни практики по отношение на търсенето и рекламата в интернет. Но докато в САЩ обикновено подобни дела се решават в извънсъдебни актове, ЕК има вече сериозен опит в налагането на глоби, което трябва да държи Google нащрек.

Дали е нащрек компанията не е ясно, но определено не си помага с последните си действия по отношение на Google Photos. Платформата стартира преди пет години като безплатно облачно хранилище за снимки, стига потребителят да няма против малко компресиране. Сега компанията обяви, че ограничава пространството до 15 GB. Всичко останало се заплаща.

На пръв поглед всичко това може да се нарече справедливо - Google със сигурност не е задължена да продължава да предлага неща безплатно, а и все пак 15 GB остават безплатни. Но това повдига въпроса с антиконкурентното поведение на гигантът, тъй като по този начин той може да навлиза като безплатна услуга на всеки един пазар, докато унищожи конкуренцията, а след това да налага каквито си иска такси.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X