Мнения

ICTalks #43: След изборите в САЩ

Майя Бойчева-Манолчева

Защо Силициевата долина подкрепи Джо Байдън?

Изборите в САЩ приключиха и Силициевата долина е вперила поглед в новия американски президент. Въпреки че Джо Байдън не посочи като приоритет технологиите в своята програма, той получи финансова подкрепа от редица интернет компании, представители на големите корпорации като Amazon, Apple и др. са негови съветници. Защо големите тех компании застанаха зад Байдън? По тази тема разговаряме с главния редактор на Computerworld.bg Владимир Владков в новия епизод 43 на подкаста ICTalks "След изборите в САЩ. Защо Силициевата долина подкрепи Джо Байдън?"

"По принцип по време на цялото президентстване на Тръмп, той беше доста на нож с големите технологични компании, обвинявайки ги непрекъснато, че изнасят интелектуална собственост извън щатите, и едва ли не крадат от работните места на американците. Редица законопроекти бяха прокарани в тази насока, включително Apple да си отвори фабрика там, въпреки че голяма част от елементите и частите ѝ не се правят в щатите", обясни Владимир Владков.

"Това беше по-скоро демонстрация, че Тръмп връща работните места в щатите. Докато самите американски компании със сигурност знаят, че за да са успешни, колкото и да е голям американският пазар, те трябва да работят глобално. Т.е. както Apple, така и Google, и Amazon, и Facebook - всички държат на пазарите извън щатите. Така че така мразената от Тръмп и от редица негови привърженици глобализация всъщност носи много по-голяма печалба на американските компании, отколкото той представя в своите речи", коментира още той.

И още:
- Как ще се отразят изборите на сектора? Какви са очакванията за развитие в ИКТ по време мандата на новия президент?
- Какво ще се случи с делото срещу Google и Facebook?
- Да очакваме ли нови регулации?
- Какво ще стане на 5G арената?


Слушайте тук:

Последвайте ICTalks в Soundcloud, Spotify, iTunes или Google Podcasts.

Снимка: Цветелина Белутова





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X