Интернет

Chrome разширенията ще трябва да показват как използват потребителските данни

Мария Динкова

Google продължава с усилията си да осигури по-голяма прозрачност за използването на потребителските данни при Chrome разширенията, пише Engadget. Интернет гигантът ще въведе новата политика през януари 2021, като вече ще изисква разширенията в Chrome Web Store да уведомяват каква точно информация се обработва.

С други думи създателите на разширения ще трябва да обясняват видовете данни, които събират. Те също така ще трябва да обещаят, че ще спазват новите правила, които забраняват продажбата на данни на трети страни; използването на данни за несвързани причини; както и използването данните за отпускането на средства.

Всъщност уведомленията за какви цели се събира информацията могат да бъдат пускани още сега, макар че те няма да бъдат показват преди 18 януари следващата година в Chrome Web Store. Същевременно от Google ще окажат натиск върху разработчиците, ако не започнат да предприемат нужните действия преди съответната дата.

Промените обаче няма да гарантират пълна прозрачност по отношение на разширенията, тъй като лесно може да не се докладва информацията, която реално се събира. Въпреки това с новите правила ще бъде по-лесно да се отстранят нарушителите, след като са били хванати. В допълнение след като потребителите вече знаят какви точно данни се събират за тях, те ще могат да вземат по-добре информирано решение за това дали си инсталират конкретното разширение или не.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X