Софтуер

Отдалечената работа води до ръст на разходите за социален и колаборативен софтуер

Александър Главчев

Анализаторите от Gartner прогнозират, че тази година процентният ръст на разходите за социални медии и приложения за сътрудничество вероятно ще бъде двуцифрен. Бизнесът възнамерява да поддържа връзка с отдалечени работници през цялата пандемия и след нея.

С глобалното преминаване към дистанционна работа през 2020 г. нараства интересът не само към инструментите за видеоконференции като, но и към други видове платформи, които позволяват комуникация между работниците и улесняват комуникацията им помежду си.

В доклад на Gartner, озаглавен "Social and Collaboration Software in the Workplace Woldwide" (Социален и колаборативен софтуер на работното място в световен мащаб), се прогнозира, че приходите в три сегмента на софтуерния пазар - управление на сътрудничеството, корпоративни социални мрежи и приложения за комуникация със служители - да достигнат близо 4,5 млрд. долара през 2021 г. долара. Това е увеличение със 17% в сравнение с 2020 г., когато оборотът от тях бе 3,8 млрд. долара.

Очаква се ръстът на приходите да бъде двуцифрен през следващите пет години до 6,9 млрд. долара през 2024 г. Поради глобалното преминаване към работа от разстояние, изследователската компания преразгледа прогнозата си за 2019 г. в посока нагоре. Други причини за този растеж включват увеличаването на броя офисните служители по света.

Необходимостта от освобождаване на хората да работят от домовете си, без прекъсване на дейността на бизнесите, е дала допълнителен тласък на развитието на много сегменти на софтуерния пазар, включително сегмента на социалните мрежи и комуникации, споделя Крейг Рот, вицепрезидент по научни изследвания в Gartner един от авторите на доклада. Според него корпоративните социални мрежи и продукти за съвместна работа буквално за няколко седмици са се преместили от категорията "хубаво да ги имаш" в "трябва да ги имаш".

От трите области, обхванати в доклада, инструментите за управление на съвместната работа, сред които Asana, Trello и Monday, са основните двигатели на ръст на продажбите, тъй като компаниите се стремят да дигитализират координацията и управлението на нерутинни задачи, които иначе биха изисквали обмяна на съобщения по имейл. Съответните инструменти, които и преди бяха във възход, получиха допълнителен тласък за развитие по време на пандемията.

Авторите на доклада вярват, че функционалносттите за сътрудничество и социалните интсрументи все повече ще бъдат вграждани в традиционните бизнес приложения като CRM, HR и ERP. Gartner прогнозира, че 65% от корпоративните приложения ще поддържат оперативна съвместимост до 2025 г.

Тази тенденция вече може очетливо да бъде проследена. Microsoft наскоро обяви поява на инструменти за съвместна работа Teams като част от Dynamics 365, а очакваното придобиване на Slack от страна на Salesforce вероятно ще доведе до засилена интеграция в нейните бизнес приложения.

Предимството на социалните функции и средствата за взаимодействие се крие във възможността за интегриране на неформални процедури, като преговори или обмен на съдържание, в повече бизнес инструменти, което дава възможност за по-добра ориентация работния процес.

Gartner прогнозира, че в бъдеще продуктите за съвместна работа ще бъдат интегрирани в пакетни бизнес приложения. Ще изчезне и съществуващата днес изолация, при която за извършване на каквито и да е операции по взаимодействие се налага напускане на бизнес приложението.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X