Бизнес

Google и Amazon с различен подход към дистанционната работа

Мария Динкова

Google, една от първите големи американски технологични компании, която изпрати служителите си да работят от вкъщи миналата година заради пандемията, ускорява плановете си за завръщането в офисите.

На фона на продължаващата ваксинация в САЩ технологичният гигант планира връщане на служителите на доброволни начала в някои части на страната преди 1 септември, пише CNBC. Офисите ще отворят с ограничен капацитет през април спрямо възможностите за ваксинация и темповете на намаляване на Covid-19 случаите.

"Мина година, откакто много от нас работят от вкъщи и мисълта за връщане в офисите може да предизвика различни емоции", написа Фиона Чичони, ръководител "Човешки ресурси" в Google. Тя съветва служителите да се ваксинират, но подчертава, че това не е задължително.

През есента се очаква офисите на компанията да бъдат отворени за повече служители, като те ще трябва да присъстват на работното си място поне три в седмицата. Ако кадрите искат обаче след това да работят отдалечено за повече от 14 дни на година, те ще трябва официално да кандидатстват за тази възможност.

Amazon също изглежда, че не смята скоро да изостави своите офиси. Компанията очаква част от персонала да се завърне през лятото, а по-голям процент вероятно ще работят на служебните си места до есента.

"Нашият план е да се върнем към офис културата. Ние вярваме, че това ни позволява да изобретяваме, да си сътрудничим и да учим заедно по-ефективно", коментират от Amazon.

Някои от служителите в Азия вече са отново в офисите, а приблизително 10% от кадрите на компанията в момента работят от служебните си места всеки ден. Като цяло гигантът планира поетапно връщане на всичките си служители, но точният график ще се различава по страни в зависимост от броя на заразените и ваксинираните. Компанията ще продължи да изисква да се спазва социална дистанция, да се носят маски, да се следи температурата и да се прилагат други мерки за сигурност.

Всъщност Google и Amazon предприемат различен подход в сравнение с други компании от индустрията, включително Microsoft, Salesforce, Facebook и Twitter, които обещават повече дистанционна работа след пандемията или планират въвеждането на хибриден модел.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X