Бизнес

Microsoft придобива Nuance за 19,7 млрд. долара

Мария Динкова

Microsoft обяви, че сключва споразумение за покупката на Nuance Communications за около 19,7 млрд. долара, пише Engadget. Сделката има за цел да подпомогне облачните услуги на Microsoft, както и бизнеса на гиганта в сферата на изкуствения интелект и здравеопазването. Очаква се компанията да използва опита на Nuance в тези области, за да подобри собствените си продукти. В съобщението от Microsoft изрично се споменава Microsoft Cloud for Healthcare, при който Nuance вече участва като ключов бенефициент от сделката.

Изпълнителният директор на технологичния гигант Сатя Надела написа в Twitter, че "AI е най-важният приоритет на технологията и здравеопазването е най-спешната сфера за приложението й". Той допълва, че "Nuancе е пионер в реалното приложение на фирмен AI". Освен това придобитата компания има опит при разработката на гласово управление и преди е осигурявала решение за разпознаване на реч за Siri.

Сделката трябва да премине през обичайните регулаторни проверки, но се очаква да бъде приключена до края на тази година. Изпълнителният директор на Nuance Марк Бенджамин ще остане на поста си, докато организацията не бъде приобщено към облачното звено на Microsoft. Не е ясно какво ще се случи с насочените към потребителите проекти на Nuance, но е много вероятно голяма част от тях да станат част от многото и различни услуги на Microsoft.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X