Интернет

Арестуваха американец, заплашвал да унищожи "70% от интернет"

Александър Главчев

Правоохранителните органи в САЩ арестуваха жител на щата Тексас за опит да "унищожи 70% от интернет". 28-годишният Сет Арън Пендли е заподозрян в опит да взриви голям център за данни на Amazon, който наистина е важен компонент на световната мрежа.

Центърът за данни на Amazon се намира в град Ашбърн (щата Вирджиния) и е често бива наричан The Cloud. Според CBS през него наистина преминава до 70% от световния интернет трафик.

Amazon не разкрива кои клиенти използват конкретния център за данни, но много интернет гиганти, включително Twitter и Facebook, са известни с това, че ползват такива мащабни инсталации. Онлайн видео услуги, като Netflix, също често предпочитат да бъдат базирани в големи центрове за съхранение на информация.

Дори ако с пренебрегне размерът на центъра в Ашбърн, много услуги зависят от инфаструктурата на Amazon Web Services (AWS). AWS е глобалният облачен лидер, който през в края на 2020 г. беше с 32% дял от глобалния пазар (по данни на Statista), оставяйки Microsoft със своя Azure (20%) и Google (9%)зад себе си. Други конкуренти са по-малки дялове - 6% за Alibaba Cloud, 5% за IBM Cloud, 3% за Salesforce и т.н.

Сет Арън Пендли е арестуван на 8 април 2021 г., докато е купувал експлозиви С-4, а продавачът в "сделката" е бил агент на ФБР. Разследването срещу него е започнало през януари 2021 г., след публикации след Пендли във форума MyMilitia.com, авторите на който го наричат "Американска патриотична мрежа".

Членовете на MyMilitia защитават правото за притежание и носене на огнестрелно оръжие за обикновените граждани на САЩ. Един от потребителите на форума под псевдонима Dionysus е споделил в началото на 2021 г., че планира да "проведе малък експеримент", потенциално "опасен" и способен да "привлече много внимание".

Други участници във форума са се обърнали към него за разяснения, включително попита какъв резултат иска да постигне. Dionysus отговорил само с една дума - "смърт". Всичко това е подтикнало един от потребителите на MyMilitia да се свърже с ФБР. Той анонимно е предоставил разследващите имейл адреса, към който е привързан профилът на Dionysus във форума, като е установено, че той е регистриран от Пендли.

От страницата на заподозрения във Facebook пък е установено, че той е сред участниците в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. От ФБР са получили достъп до личните съобщения на потребителя, в които той разказва, че е имал контакт с полицията и дори е донесъл пушка от дома си. Все пак, оръжието е останало в колата на Пендли, а самият той не е сред влезлите в самата сграда на Капитолия.

В края на януари 2021 г., според Министерството на правосъдието, Пендли е започнал да използва защитения месинджър Signal, за да комуникира с "друг анонимен източник". Последният е съобщил на разследващите, че Пендли му е разказал за плановете си да подкопае центъра за данни с експлозив С-4 и, че е искал да "унищожи около 70% от глобалната мрежа".

Въз основа на тази информация ФБР е разработило план за залавяне на потенциален терорист, когото "анонимен източник" е трябвало да го свърже "доставчик на експлозиви". Ролята на последния е поета е от агент на ФБР. Първата им среща се е състояла на 31 март 2021 г.

Според ФБР целият разговор на Пендли с агента е записан. Бюрото твърди, че по време на този разговор заподозреният е говорил за това как различни федерални агенции, включително ЦРУ и ФБР, използват услугите на центъра за данни на Amazon в Ашбърн. В публикация на Министерството на правосъдието се съобщава, че Пендли "се надява да свали "олигархията", която в момента държи властта в САЩ".

"Търговецът на експлозиви" се е съгласи да продаде на Пендли C-4. Срещата се е състояла на 8 април 2021 г. - агент на ФБР под прикритие му е връчил макет на бомба и дори е обясни как да я използва. След като потенциалният терорист е натоварил покупката в колата си, други служители на ФБР са го арестували.

Сега Пендли е обвинен в опит да взриви центъра за данни на Amazon, но вината му засега не е доказана. Ако това се случи обаче, той може да получи до 20 години затвор.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X