Интернет

Феновете на Тръмп пробиват дигиталната блокада с подкасти в масови платформи

Иван Гайдаров

Създатели и почитатели на конспиративните теории и екстремисти, подкрепящи Тръмп, използват подкасти, хоствани на масови технологични платформи, за да прокарват дезинформация, въпреки че срещу тях беше подета широкомащабна кампания в голяма част от социалните медии.

Според АП подкасти, публикувани в платформи на Apple, Spotify и Google, продължават да разпространяват твърдения, че изборите в САЩ са фалшифицирани и, наред с други претенции - че организираните бунтове в Капитолия в САЩ на 6 януари са били инсценирани.

Business Insider също попада на подобни подкасти, лесно достъпни и на трите платформи, които твърдят, че победата на избрания президент Джо Байдън е "измама".

Подкастът "Red Pill News" на потребител, наречен RedPill78, описва бунтовете в Капитолия в САЩ като "инсценирано събитие" в епизод, излъчен на 11 януари. Той все още е достъпен в Apple Podcasts към 17 януари.
AП пък посочва друг подкаст - "X22 Report" - който казва в един от епизодите си преди бунтовете в Капитолия: "Ние, хората, ние сме бурята и идваме във Вашингтон".

В неделя Business Insider открива пореден подкаст, наречен "Съвсем откровено", качен във всички платформи, в който водещият характеризира изборите в САЩ като "смрадливи, миризливи, подозрителни избори".

Продължаващото присъствие на тези подкасти контрастира със строгата позиция, заета от няколко големи технологични компании, които предприеха мерки срещу акаунтите в социалните медии, подтикващи към омраза и разпространяващи конспиративни теории. До това се стигна след бунтовете пред Капитолия на 6 януари. Apple, например, премахна алтернативната социална мрежа Parler от своя App Store на 10 януари, като заяви, че компанията не е направила достатъчно, за да предотврати разпространението на речта на омразата в навечерието на безредиците. Съобщава се, че протестиращите срещу Тръмп са използвали Parler и други платформи, за да планират нахлуването. Google също забрани Parler, а Spotify през ноември забрани подкастът на бившия съветник в Белия дом Стив Банън.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X