Нови Технологии

Ню Йорк пуска първия дигитален ваксинационен пропуск в САЩ

Мария Динкова

Ваксинациионните пропуск за COVID-19 се обсъждат и разработват глобално, а първият такъв в САЩ вече е реалност, пише Engadget. Щатът Ню Йорк пусна дигитален пропуск Excelsior Pass, който може да се използва от жителите, за да докажат, че са ваксинирали или наскоро са имали отрицателен резултат на тест. Ако гражданите искат да отидат на концерт или представление, те могат да използват виртуален портфейл на телефона си или принтиран QR код, който да представят.

Първоначалните потребители на решението ще бъдат различни обекти и заведения. Madison Square Garden в Ню Йорк например ще започне да използва Excelsior Pass следващата седмица, а сред желаещите е и Times Union Center в Олбъни. Пропуските ще бъдат полезни при по-малки обекти от 2 април и ще помогнат да се увеличи броят на присъстващите на големи събития като сватби.

Властите подчертават изрично, че Excelsior Pass се използва на изцяло доброволен принцип, както от бизнеса, така и от населението. Те допълват, че IBM-захранваното приложение не съхранява, нито проследява лични здравни данни. Отделно комбинация от разпределен регистър на блокчейн и криптиране помагат да се гарантира сигурността на данните, както и верифицирането на информацията. С други думи паспортът няма да може да бъде фалшифициран.

Въпреки това съществуват и технически предизвикателства като гарантиране съвместното използване на пропуска при различни събития и признаване в отделните щати или цялата страна. Макар че не е неоходим изрично телефон, акцентът върху QR кодовете може да остави някои потребители изолирани, ако нямат достъп до компютър с принтер. Също така няма директна връзка между билетите и пропуските, така че автоматично да може да се докаже ваксинация, когато се купуват места.

Въпреки това етичните въпроси са по-съществени. Без значение колко сигурно и надеждно е решението, някои хора вече негодуват от необходимостта да свалят приложението и да споделят своите здравни данни само за да присъстват на събитие. И макар пропуските да са по желание, те могат да се превърнат в задължителни, ако някой иска да участва в ключови аспекти на публичния живот по време на продължаващата пандемията. Същевременно това показва как технологиите могат лесно да облекчат възстановяването от здравната криза - според някои тези пропуски ще спасят бизнеси, които в противен случай трябва да ограничат своя капацитет или да останат затворени.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X