Сигурност

Google и Apple отново уличени в събиране на потребителски данни

Александър Главчев

Професор Дъглас Лейт от Тринити Колидж в Дъблин, известен с изследванията си за сигурността в интернет, публикува доклад за поверителността на мобилните устройства. Той е проучил какви данни изпращат iOS и Android на Apple и Google.

В проучването си Лейт анализирал трафика на смартфони по време на първото им стартиране след връщане към фабрични настройки - с поставена или извадена SIM-карта, когато никой не използва смартфона, когато потребителят го настройва, с включен и изключен GPS и при влизане в магазина за приложения.

Оказа се, че данните от устройството се събират не само от операционната система, но и от нейните услуги, като търсене (Siri и OK Google), за облачно съхранение (iCloud и Google Drive), карти и навигация (Apple Maps и Google Maps), фото услуги (Apple Photo, Google Photos). Лийт подчертава, че такива данни се изпращат до сървърите на Apple и Google, дори когато собственикът на устройството го изрично е забранил или никога не е използвал тези приложения.

Освен това някои предварително инсталирани софтуерни продукти, като Siri, Safari и iCloud в iOS и Youtube, Chrome, Google Docs, Safetyhub, Google Messaging, Clock, Google Searchbar на Android се свързват със сървъри за разработчици дори преди потребителят да ги стартира за първи път.

Анализът сочи, че Google събира значително повече данни от мобилни устройства, отколкото Apple. "През първите 10 минути след старта телефонът Pixel изпраща около 1 MB данни до Google, докато iPhone изпраща около 42 KB данни до Apple" се посочва в изследването. Когато смартфоните не се използват, Pixel изпраща приблизително 1 MB данни на Google на всеки 12 часа, в сравнение с iPhone, който изпраша 52 KB на Apple, което означава, че Google събира около 20 пъти повече данни."
Събирането на такива количества информация от двата гиганта създава поне два основни проблема, счита Лийт. Първо, тя може лесно да бъде свързана с лични потребителски данни (име, мейл адрес, кредитна карта и т.н.) и следователно с други устройства, които той притежава, покупки, история на сърфиране в мрежата и т.н. Не трябва да се забравя, че Apple и Google работят с платежни услуги, предлагат популярни уеб браузъри и предлагат рекламни услуги.

Второ, всеки път, когато телефонът се свързва с такива сървъри, той винаги споделя IP адреса си, който може да се използва за определяне на местоположението му. По този начин високата честота на мрежовите връзки, установени както от iOS, така и от Android (средно на всеки 4,5 минути) позволява на Apple и Google да проследяват местоположението на устройството.

Изследователят споделя, че е изпратил резултатите от проучването си нз двете компании Apple и Google. Google изпратила разяснения и обещава скоро да публикува повече информация за телеметричните данни, които събира. Говорител на компанията посочва, че те помагат на разработчиците да поддържат устройствата да работят безпроблемно. Подобно писмо е получено и от Apple.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X