Сигурност

Гражданите на Хелзинки ще управляват данните, събирани от властите за тях

Мария Динкова

Хелзинки иска да бъде един от първите градове в света по отношение на дигитализацията и именно това цели с новата си инициатива. Финландската столица предлага на своите граждани възможността по-добре да управляват личната информация, която се събира за тях. Същевременно властите създават базирани на данни градски услуги, които да са навременни и дори прогнозни. Vastuu Group Ltd ще бъде оператор на MyDatа, като компанията разработва базирани на лични данни услуги за Хелзинки заедно с Fujitsu Finland, Nixu Oyj, Personium и 1001 Lakes.

"Хелзинки има за цел да се превърне в най-функционалния град в света. Ключов елемент за това е нашата амбициозна програма за дигитализация. В бъдеще ние искаме да управляваме градските услуги по един предиктивен начин, който изисква използване на анализи и данни. Доверието е в основата на използването на данните: гражданите трябва да се доверяват, че градът прилага техните данни от тяхно име и с тяхно съгласие, така че както гражданите, така и градът да имат полза от това. Именно за това става дума в MyData", обяснява кметът на Хелзинки, Ян Вапаавуори.

MyData е принцип за управление на личната информация, според който индивидите трябва да имат възможност да управляват, използват и дават съгласие за данните, събирани за тях. По този начин Хелзинки цели да избегне необходимостта от компромис между използването на данните на гражданите, неприкосновеността и информационната сигурност. Финландската столица се присъедини към международната асоциация MyData Global през януари тази година. Чрез участието си в дейностите по програмата Хелзинки иска да повлияе на разработката и прилагането на MyData принципите в дигиталните услуги в градовете не само във Финландия, но и в ЕС.

MyData услугите позволяват на гражданите да управляват своите данни
MyData услугите дават на гражданите начин да контролират и по-добре да разбират информацията, която се събира за тях. Според принципите на MyData Хелзинки ще позволи на гражданите да влияят на начина, по който столицата използва достъпните техни данни. За да се създадат центрирани около хората услуги, които произтичат от нуждите на гражданите, е особено важно да се разберат и анализират социалните структури, законодателството и ежедневието на гражданите.

Хелзинки съхранява различни типове данни, които например могат да са събрани от услугите, използвани от гражданите. Властите искат да запазят прозрачността по отношение на информацията, какви е тя и за какво ще бъде използвана. В допълнение всеки може да се намеси, ако неговите или нейните данни са споделяни между различните услуги в града или между организации - например за друг град. Същият принцип дава възможност на индивидите да откажат използването на техните данни от властите.

"Прилагането на MyData принципите е основна цел в програмата за дигитализация на Хелзинки. Ние си сътрудничим с Vastuu Group и градовете Еспоо, Турку и Оулу, за да гарантираме прозрачността и по-добрия контрол на гражданите върху това как техните данни се използват", посочва главният директор по дигиталните въпроси на Хелзинки Микко Русама.

Децентрализирана лична информация
MyData решенията на Vastuu Group позволяват управление и децентрализация на личните данни и другата информация, получена за гражданите. Самите данни се събират по такъв начин, който гарантира, че те се движат между страните без ненужни копия. Децентрализацията на информацията означава, че данните не са съхранявани в голям обем на едно място, което от своя страна намалява изкушението от пробиви.

"Страхотно е, че Хелзинки поема лидерството във Финландия и разработва центрирани около хората и устойчиви услуги в сътрудничество с частни и публични организации", допълва заместник изпълнителният директор и ръководител на MyData операциите, Миха Хухтамяки.

Високото ниво на информационна сигурност се гарантира чрез разработката на решение с различни организации и световни лидери в сферата. То се разработва заедно с Fujitsu Finland, Nixu Oyj, Personium и 1001 Lakes. Услугите се обновяват, тестват и одобряват регулярно, а Vastuu Group спазва изискванията на GDPR, както и ISO27001 стандартите.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X