Софтуер

Android 11 ще ограничи приложенията за камера на трети страни

Мария Динкова

Google въвежда промяна в Android 11, заради която приложенията ще трябва да използват задължително вграденото приложение за камера, ако искат да направят снимка или видео - дори ако потребителят е задал по подразбиране различно приложение като например OpenCamera, пише The Verge.

"Смятаме, че това е правилната цена, за да защитим неприкосновеността и сигурността на нашите потребители", отбелязват от Android. Те допълват, че приложенията, които изискват камера, ще трябва изрично да посочат всяко приложение за камера на трета страна, което биха искали да поддържат.

Не става въпрос за драстична промяна, много функционалности ще продължат да работят по същия начин, както досега. Освен това новите условия копират начина, по който работи камерата при iPhone.

И все пак разработчиците на две от най-популярните приложения за камера на трети страни са притеснени, че това може да повлияе на техния бизнес. Според тях новото изискване има вероятност да превърне приложенията на трети страни във второкласни такива.

Все пак ето какво няма да се промени:
  • Потребителите все още ще могат да отварят приложенията за камера на трети страни и да ги използват директно като натиснат тяхната икона.
  • Те ще продължат да могат да правят снимки с камерите, вградени в популярни приложения като Snapchat, TikTok и Instagram.
  • От Google потвърждават, че все още ще може при двойно натискане на бутона за включване да се стартира приложение за камера по избор на потребителя.
  • Приложенията ще могат да стартират апликации за камера по избор на потребителя, но няма да могат да импортират всякакви снимки или видео клипове по този начин.
На практика единственото нещо, което се променя: ако Android приложенията искат да използват апликация за камера на потребителя - вместо собствено - то те ще отидат направо към вграденото приложение за камера, вместо да дават възможност на потребителя да го посочи.

Това е важно разграничение, тъй като означава, че тези приложения няма да могат да използват данните за локацията. Google вече обнови своите препоръки към разработчиците, за да обясни причината: компанията е притеснена за приложенията, които могат чрез снимки незабелязано да проследяват местоположението на потребителите. Например, когато бъде направена снимка, то понякога тя е свързана с GPS координатите, показващи конкретното местоположение. Тогава приложението, което не е за камера може да открадне тази информация през апликацията за камера, дори ако първоначално не му е било дадено разрешение за проследяване на локация.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X