Бизнес

Пазарната стойност на Apple надхвърли 2 трлн. долара

Мария Динкова

Пазарната стойност на Apple за кратко надхвърли 2 трлн. долара, с което стана първата компания в САЩ, постигнала такъв успех, пише CNN.

Акциите на производителят на iPhone достигнаха 2 трлн. долара, след което отново се понижиха. Всъщност тази година те се увеличиха с почти 60%, като към момента се търгуват по 465 долара и скоро се очаква да станат по-достъпни за обикновените инвеститори.

В края на месеца една акция ще се раздели на четири, което ще доведе до намаляване на цената на около 116 долара. Стойността на компанията няма да се промени, тъй като тя просто ще търгува с повече акции на по-ниска цена.

Tesla също обявиха, че ще разделят своите акции - ход, с който се надява да привлече повече инвеститори от поколението на миланиалите и от поколението Z.

Разбира се, Appleне е първата компания в света, която да бъде оценена толкова високо.

Саудитската Saudi Aramco достигна този праг през декември, когато стана публична, но падането на цените на петрола се отразиха негативно върху акциите на компанията. По-рано този месец Apple задмина Saudi Aramco, след като излязоха последните финансови резултати.

Две други американски компании - Amazon и Microsoft - също се приближават към границата от 2 трлн. долара. И двете в момента се оценяват на около 1,6 трлн. долара. Google от своя страна се оценява на около 1 трлн. долара.

Успехът на Apple също така вкара изпълнителният директор на компанията Тим Кук в редиците на милиардерите - един от малкото лидери, достигнали тези нива, без да са създали компанията, която ръководят.

Освен това инвеститорите са доволни от Apple заради увеличаващите се абонаменти за услуги като Apple Music, iCloud, Apple TV+ и Apple Arcade. Също така те очакват с нетърпението и предстоящото пускане на iPhone 12, койтое ще разполага с 5G свързаност.

Apple - както и другите технологични гиганти - се справят много по-добре от другите компании по време на глобалната рецесия, свързана с пандемията от Covid-19.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X