Бизнес

Тръмп заплаши да забрани и Alibaba

Александър Главчев

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключва, след ByteDance, която притежава видеоуслугата TikTok, може а бъде оказан натиск ви върху други китайски компании, опериращи в страната. По време на пресконференция той отговори положително на въпрос за планове на властите да наложат санкции върху Alibaba.

Също така Тръмп припомни вече въведените мерки срещу Huwawei, посочвайки че не възнамерява да ги отменя.

Alibaba е един от най-големите световни търговци в световен мащаб. Групата притежава няколко компании, сред които Alibaba.com, AliExpress.com, Taobao.com и Tmall.com.

По-рано президентът подписа указ, задължаващ ByteDance до три месеца да продаде всички свои активи в САЩ и да унищожи събраните от нея лични потребителски данни.

Властите на страната считат, че TikTok може да предава такава информация на Китай. Тръмп допусна и скорошно блокиране на видеоуслугата на територията на САЩ и поиска тя да бъде продадена на Microsoft или друга американска компания до средата на септември.

От TikTok твърдят, че оперират независимо от властите на своята страна. Чрез медии от там съобщиха, че до ноември 2019 г. са събирали уникални идентификатори от милиони мобилни устройства, работещи под Android, заобикаляйки мерките за защита на Google. Американски специални служби пък признават, че засега не са открили доказателства, че видеоприложението е предавали тази информация на властите в КНР.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X