Сигурност

Русия предлага на Китай създаването на технологичен алианс

Иван Гайдаров

Русия може да се превърне в най-големият външен пазар на Huawei, след като външният министър на страната Сергей Лавров призова за по-тясно сътрудничество между Москва и Пекин в областта на технологиите.

Пред контролирания от държавата вестник Sputnik News Лавров заяви, че Русия ще игнорира позицията на САЩ, "които просто не искат да си сътрудничат с Китай и в частност с Huawei в сферата на 5G". По думите на Лавров Русия трябва да насърчи регионалното сътрудничество с Китай и другите му съюзници в стремежа си да разработи технологии, които не разчитат на американските доставчици.

Това, разбира се, не е изненада. Новината идва седмица, след като Министерството на търговията на САЩ наложи нови строги санкции срещу 38 филиала на Huawei. Те надграждат тези, обявени през май, които ограничиха достъпа на Huawei до чипове, произведени в САЩ. Този първи кръг от санкции рискуваше да намалуи с 25 милиарда долара приходите на азиатско-тихоокеанските технологични компании, според S&P Global Ratings. Новите ограничения несъмнено ще влошат нещата.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X