VMware: Даваме възможност на клиента сам да избере своята облачна платформа

Александър Главчев

14 000 души събра тазгодишното 11-то европейското издание на VMworld – годишна конференция, организирана от VMware, за виртуализация и облачен компютинг. Събитието бе водено от директора на компанията – Пат Гелсингър, където присътства екипът на Computerworld.bg.

"През последното десетилетие дигиталните технологии навлизат във всеки аспект на нашия живот, но едва сега започваме да осъзнаваме това, сподели Пат в началото на своята въвеждаща лекция." CEOто цитира данни, според които потребителите в световен мащаб харчат три пъти повече пари за приложения, отколкото за билети за кино.

Това води след себе си не просто увеличаване на броя приложения и услуги, които ползва всеки съвременен човек, но и развитие на разнообразни програмни езици и модели. На този фон разработчиците често се сблъскват с въпроса коя технология или подход да изберат, за да реализират своята идея.

Визията на VMware от години е в посока максимална отвореност и свобода, без зависимости по отношение на вида крайно устройство, типа на приложението или облачната среда, която то "обитава", целтата е да има достъп от всяко устройство до всеки облак.


Kubernetes


Според компанията възприемането на многостранна облачна стратегия ще стои в основата на успеха на всички. VMware не разчита на определени екслузивни доставчици, а залага на мултиоблачна стратегия. Важен елемент от всичко това е Kubernetes – система за оркестрация на контейнеризирани приложения с отворен код. На VMworld САЩ през август бе обявен Project Pacific, вероятно най-важното развитие на vSphere (основния продукт на компанията) за последните години.

Project Pacific представлява интегриране на Kubernetes, който придоби особена популярност през последните години, със системата за управление на виртуални машини на VMware. Чрез проекта разработчиците на приложения и администраторите на виртуална инфраструктура ще получат една и съща рамка от контроли (разбира се, с различни набори от инструменти) през която да пресъздадат vSphere.

VMware: Даваме възможност на клиента сам да избере своята облачна платформа

"Операторите търсят стабилна работна среда от корпоративен клас, а разработчиците искат да имат достъп до модерни услуги и приложения – посочи Пат Гелсингър. Kubernetes се очертава като магическият слой, който ще свързва тези два свята."

Project Pacific e част от VMware Tanzu – портфолио от продукти и услуги, чрез които фирмите могат да изграждат и да управляват работата на софтуер в Kubernetes. Споменатата по-горе среда се казва Mission Control. Обявената през лятото сделка за придобиване на Pivotal, разработчик на кросплатформени инструменти за управление на приложения, трябва да подсили позициите на VMware в тази област.

От компанията обаче не възнамеряват да се ограничават само с Pivotal. Клиентите имат възможност да използват и например Bitnami – най-голямата библиотека от софтуерни пакети за изграждане на уеб приложения. В тази връзка още през лятото компанията представи Project Galleon - корпоративно приложение, имащо за цел да улесни компаниите при създаването на приложения.


За непредвидените последствия


В края на презентацията си Пат Гелсингър сподели някои свои виждания (вижте видеото долу). "Технологиите подсилват човешкото поведение – сподели той. Във VMware вярваме, че те не са добри или лоши, а по-скоро неутрални." С други думи хората имат властта да правят така, че технологиите да са от полза за човечеството. Компаниите няма как да стоят настрана от тези чисто морални въпроси. Компаниите трябва да бъдат част от решенията, допълни още той.

Паралелно с това, негативните ефекти от използването на повсеместните комуникации и социални мрежи са по-скоро непредвидени последствия. Всички ползваме безплатни приложения, но колко се замислят, че цената за това са нашите лични данни. Също така на практика всеки съвременен човек се възползва от възможността за достъп до онлайн съобщества, към които спада социалните мрежи и услугите, даващи възможност за връзка с близки и роднини. Никой от участниците в тях обаче не е искал да участва в създаване на мащабни и мощни инструменти за дезинформация, които се базират върху отпечатъка от данни, който потребителите оставят в интернет пространството.

VMware: Даваме възможност на клиента сам да избере своята облачна платформа

Според Гелсингър същото може да се каже и за биткойн например. Стоящата отзад блокчейн технология действително има потенциала да предложи повече прозрачност при определени комуникации. Същото обаче не може да се каже за намиращата се на тази база криптовалута. "Биткойн понякога се използва от недоброжелатели и в същото време е продукт на не особено добър инженеринг, посочи той. Една транзакция може да потребява толкова електричество, колкото вашият дом почти за денонощие."

По думите на Гелсингър технологичните компании трябва да работят и в двете насоки. Техните продукти да подобряват живота на хората и в същото време да са създадени качествено.


За VMworld 2019 Europe


За 8-ми пореден път европейското издание на VMworld се проведе в Барселона, Испания. Събитието продължи три дни и предложи многобройни лекции, работилници и изложбена площ за партньорите на VMware, сред които Hitachi, Hewlett Packard Enterprise, IBM, Intel, Nvidia и др.

Събитието традиционно е посещавано както от ИТ професионалисти, така и от представители на бизнеси от всякакъв размер и най-различни индустрии.






© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X