Облаци

Google привлича IBM Power Systems в облака си

Мария Динкова

Докато Google се опитва да убеди повече организации да изберат облачната му платформата, то трябва да им осигури и връзка към облака за техните наследени инфраструктури и процеси, които не могат да бъдат заменени или мигрирани. Много от тези процеси използват IBM Power Systems съответно с Power процесори. На практика досега IBM беше единственият доставчик, който предлагаше базирани в облака Power системи. Сега обаче Google също влиза в играта като си партнира с IBM, за да пусне IBM Power Systems и на Google Cloud.

"Компаниите, които гледат към облака, за да модернизират своята съществува инфраструктура и да улеснят своите бизнес процеси, имат много опции. От едната страна някои организации сменят платформата на целите си легаси системи, за да мигрират към облака. Много други обаче искат да продължа да използват съществуващата инфраструктура като същевременно се възползват от гъвкавостта на облака, скалабилността и новите постижения в области като изкуствения интелект, машинното обучение и анализите", коментират Кевин Ичпурани, вицепрезидент за глобалната екосистема на Google Cloud.

Очевидно това се отнася за поддръжката на Power Systems, като се има предвид, че много компании ги използват за критични процеси, базирани на приложения и бази данни на SAP и Opracle. Сега те могат бавно да започват да мигрират тези процеси в облака, без да се налага да променят своите приложения и инфраструктура. Същевременно Power Systems в Google Cloud е интегрирана с услугите на Google.

Като цяло обаче това е корпоративно предложение, без публикувани ценови листи.

Тъй като IBM има собствено предложение за облака, е малко странно да работи с Google, за да прехвърли сървърите си към конкурент – макар че със сигурност компанията иска да продава повече от своите Power системи. Разбира се ходът е доста логичен за Google Cloud, който има за цел да привлече повече корпоративни процеси на своята платформа. Всеки проблем, който компанията отстранява работи в нейна полза. Колко повече фирмите свикват с нейната платформа, толкова по-вероятно е те да преместят и друга част от процесите си в течение на времето.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X