Облаци

Кой печели битката на терена на облачните технологии?

Иван Гайдаров

Microsoft е най-популярният доставчик на облачни услуги и непрекъснато печели пазарен дял за сметка на големи конкуренти като Amazon, сочи ново проучване на Goldman Sachs за настоящото състояние на технологичната ниша, която промени индустрията.

Последното издание на проучването на Goldman за ИТ разходите на компаниите, което се провежда на всеки две години сред CIO в големи компании, показва, че макар Amazon все още да води пазара на облачни услуги по отношение на общите приходи и разходи, Microsoft е най-популярният доставчик и постоянно печели пазарен дял.

Попитани за избора им на доставчик за внедряване на публичен облак в две основни области - IaaS и PaaS – с отговорите си ИТ лидерите показват, че Microsoft "демонстрира постоянна инерция", задминавайки Amazon.
По-голям брой от респондентите казват, че понастоящем предпочитат Azure на Microsoft пред Amazon Web Services (AWS), като процентът се вдига в сравнение с 2017 г. Още повече, че проучването също така показва, че след три години повечето ръководители очакват техните компании да използват Azure.

В същото време Google и нейната облачна инициатива – GCP - остават солиден фаворит за трето място на облачния пазар, но анализаторите на Goldman откриват лек спад в популярността на услугата, тъй като по-малко респонденти посочват, че я използват или ще го направят в рамките на следващите три години. Въпреки това цялостното представяне на Google на облачния пазар надхвърля очакванията на анализаторите, което те отдават на ролята на Сундар Пичай вече като изпълнителен директор на Alphabet и работата на директора на облачната дивизия на компанията Томас Куриан.

Битката на терена на облачните технологии тепърва започва, като все още има достатъчно потенциален пазарен дял за усвояване - около 23% от ИТ натоварванията са съсредоточени в публични облаци към днешна дата, при очаквания този процент да достигне до 43% в рамките на три години, смятат анализаторите на Goldman. Бумът на облачните услуги като цяло вероятно ще увеличи този пазар до 1 трилион долара.

AWS отчете приходи от 9 милиарда долара през последното тримесечие. В същото време Microsoft не отчете конкретни тримесечни приходи за Azure, но анализаторите изчисляват, че те са около 4,33 милиарда долара, по информация на CNBC.

В същото време обаче, процъфтяването на облачния софтуер ще доведе до още по-голяма конкуренция между големите играчи. Пример за това е договорът за 10 милиарда долара по проекта JEDI на Пентагона, който Microsoft спечели в битка именно с Amazon. С нарастващата популярност на Azure в облачните услуги, анализаторите смятат, че през 2020 г. победител в съревнованието ще бъде Microsoft.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X