Кариера

Шефът на IBM Вирджиния Ромети ще бъде заменена от шефове в Red Hat

Владимир Владков

Ако някой все още се чуди доколко сериозни са намеренията на IBM да стане голям облачен играч, отговорът бе даден категорично тази седмица от самата компания. Сегашният лидер на облачните услуги и когнитивния софтуер Арвънд Кришна и главният изпълнителен директор на Red Hat Джим Уайтхърст ще станат съответно главен изпълнителен директор и президент на IBM, заменяйки дългогодишния шеф на компанията Вирджиния Ромети.

57-годишният Кришна бе главен архитект на сделката за придобиването на Red Hat за $34 милиарда през миналата година, а в момента е старши вицепрезидент на отдел "Облаци и когнитивен софтуер" на IBM, който носи все повече приходи на компанията.

Придобиването на Red Hat не само превърна Голямата синя в по-силен играч в сферата на отворения код и корпоративния софтуер, но освен това осигури добри позиции в доходоносния бизнес с хибридните облаци, атакувайки огромните облачни конкуренти като Google, Amazon и Microsoft. Gartner смята, че този пазар ще достигне $240 милиарда през следващата година.

В неотдавнашните финансови отчети на IBM успехите бяха приписани на облачните услуги и растежа на Red Hat. Общите облачни приходи на компанията са $6,8 милиарда, или 21% годишен ръст, докато "нормализираните" приходи на Red Hat са скочили с 24%, достигайки за първи път $1 милиарда за едно тримесечие.

"Следващият етап от облачната история ще бъде стимулиран от критични за мисията натоварвания, управлявани в хибридна, мултиоблачна среда. Това ще бъде базирано на Linux, с контейнери и с Kubernetes. През това тримесечие имахме сериозни резултати в областта на RHEL и OpenShift, каза Джим Каванау, старши вицепрезидент на IBM и главен финансов директор. - В бъдеще най-големите възможност за хибридния облак се откриват в услугите, съветване на клиентите относно избора на архитектура, премествана на работни натоварвания, създаване на нови приложения и, разбира се, управлението им."

Обявявайки смяната на лидерите, който ще влезе в сила на 6 април, Ромети пише за Кришна: "Той е блестящ технолог, изиграл съществена роля в разработването на наши ключови технологии като изкуствен интелект, облак, квантови изчисления и блокчейн. Той е превъзходен оперативен лидер, способен да печели и днес, докато изгражда бизнеса за утрешния ден."

При управлението на Ромети, която беше избрана за изпълнителен директор през 2012 г., IBM придоби 65 компании, преоткри над 50% от портфолиото на IBM, изгради хибриден облачен бизнес на стойност 21 милиарда долара и утвърди позицията на компанията в изкуствения интелект, квантовите изчисления и блокчейн. Ромети ще остане на поста изпълнителен председател до края на 2020 г. и след това ще се пенсионира след около 40 години в компанията.

Вирджиния Ромети. Снимка: IBM




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X