Нови Технологии

Intel с пробив при квантовите компютри

Мария Динкова

Intel направи още една крачка, която ни приближава към практическото приложение на квантовите компютри, пише Engadget. Производителят на чипове и неговият партньор QuTech са успели да контролират "горещи" кюбити (на температура над 1 Келвин или -272 градуса по Целзий).

Като цяло работата с кюбитите е изключително трудна поради два основни фактора. На първо място те се нуждаят от изключително ниска температура. Досега квантовите компютри трябваше да работят на температура в диапазона на миликелвини или малко над абсолютната нула. За сравнение средната температура, на която функционират компютрите в открития космос, е около 3 келвина. Това води и до втория проблем - управляващата електроника на кюбитите трябваше да бъде отделено от самите тях заради изключително ниските температури.

Именно тук на помощ идва пробивът на Intel с новите "горещи" кюбити. На практика те ще позволят на компанията на комбинира квантовия хардуер и управляващата електроника на един и същи чип. Това е само една стъпка към създаването на достъпни квантови компютри, изтъкват от Intel. Въпреки това става дума за важно постижение, което показва, че технологията може да има доста по-голямо приложение, отколкото изглежда днес.

В дългосрочен план този пробив може да доведе до по-опростени и по-ефективни чипове, които свързват двете части, без да се жертва точността и качеството. Всъщност едва ли скоро Indel ще може да пусне на пазара подобен пакет. Засега квантовите изчисления все още са достъпни само за големите корпорации, които могат да си позволят съоръженията и оборудването да оперират такива футуристични компютри, докато останалите от нас ще трябва да почакаме още.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X