Е-Търговия

JPMorgan: Блокчейн ще промени глобалната финансова система

Иван Гайдаров

2019 г. ще бъде "запомнена с възхода на дигиталните пари", смятат от JPMorgan Chase & Co. В доклад от 74 страници, публикуван в петък, базираната в Ню Йорк инвестиционна банка подробно описва как глобалното финансиране е повлияно от дигиталната икономика и новите валути, които ще я захранват.

От очаквания съвсем скоро дигитален юан в Китай до JPM на JPMorgan, дигиталните валути, базирани на блокчейн технологията, популяризирана от водещите световни криптовалути биткойн и етериум, ще имат сериозно влияние върху разплащанията и банковата индустрия, смятат от организацията, като добавят, че не самите съществуващи криптовалути ще повишат ефективността в сферата на финансите, а самата блокчейн технология.

Изследователският доклад цитира развитието на нюйоркската финтех компания Paxos като пример за това как банковите процедури могат да се развият бързо благодарение на интеграцията на блокчейн.

"Вече е създадена основата за по-масово възприемане на блокчейн технологията и то едновременно с тази за развитието на дигитални валути и бързи плащания", заявяват от JPMorgan Chase & Co.

Paxos, която дигитализира активи, стартира първото реално блокчейн приложение за търговия с акции на американските борси. Представено в четвъртък, блокчейн решението на компанията - Paxos Settlement Service - позволява на две брокерски компании - Credit Suisse и Instinet - да уреждат двустранно сделки с ценни книжа директно помежду си.

Също в процес на разработка

Проектът Libra на Facebook е друга подобна инициатива, но изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Димън смята, че тя никога няма да се случи, въпреки че през тази седмица от гиганта в електронната търговия Shopify обявиха, че се присъединяват към Libra Association, която стои зад проекта.

Централната банка на Швеция също настоява за технологичен подход към парите. Институцията работи върху пилотен проект за своя дигитална валута - електронната крона.

Очаква се тази тенденция да продължи, като много централни банки и правителства проучват възможностите за незабавно прехвърляне на пари през границите с помощта на дигитални валути в сигурни блокчейн платформи, трансформирайки глобална финансова система. Подобна революция може да ускори процеса на разплащане от сегашните 3-5 дена, до секунди или минути.

Дигиталната валута на самата инвестиционна банка, изготвила доклада - JPM Coin - беше лансирана миналата година, за да улесни трансграничните плащания в нейната екосистема. Този ход разкри стремежа на JPMorgan да промотира и използва блокчейн технологията, която стои в основата на биткойн и други криптовалути, оформяйки глобална дискусия относно промяната на традиционните банки.

Този разговор обаче продължава да се връща обратно към ограниченията на биткойн по отношение на броя транзакции, с които мрежата може да се справи без затруднения. Мащабните предизвикателства пред криптовалутите, заедно с присъщата им волатилност, създадоха възможност за големите банки да се заемат с въвеждането на други видове дигитални валути, които могат да впрегнат технологията, като същевременно предлагат решения на корпоративно ниво за индустрията.

Докладът подчертава три основни области, които са узрели за навлизането на блокчейн - разплащания, търговско финансиране и попечителски услуги.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X