Интернет

Instagram е донесъл 20 млрд. долара приходи от реклама на Facebook през 2019

Мария Динкова

Instagram не е най-големият източник на приходи за Facebook, но определено играе важна роля в генерирането на печалби за социалната мрежа, пише The Verge. Приложението е допринесло с 20 млрд. долара от реклами миналата година, което се равнява на повече от четвърт от общите приходи на Facebook за 2019.

Рекламите в Instagram се появяват между историите, секцията с новини и Explore. Екипът на социалната мрежа полага много усилия, за да вмъкне платеното съдържание между потребителското.

Тези стойности са особено интересни в светлината на вчерашното признание на Google, че YouTube е генерирал 15 млрд. долара приходи от реклама през 2019 или около 10% от общите приходи на Google. За разлика от YouTube, Instagram не споделя своите приходи от реклама с никого от създателите на съдържание. Всъщност социалната мрежа плаща на някои от тях за IGTV съдържание, макар че в този случай компанията плаща за оборудването и снимките на създателите, а не споделя реално своята печалба. Тези разходи обикновено дори не достигат петцифрени суми, отбелязват от Instagram. От друга страна YouTube дели своите приходи от реклама със създателите. Рут Порат, главен финансов директор на Alphabet, вчера коментира, че разходите за създателите се водят "придобиване на съдържание" за YouTube, и са на стойност около 8.5 млрд. долара.

Facebook се концентрира върху монетизирането на Instagram. Социалната мрежа създаде продукт, който дава възможност на марките да продават своите артикули директно от приложението. Вероятно компанията ще продължи да разширява своите инструменти за създатели и да дава на брандовете достъп до данни, което се очаква да генерира повече приходи за компанията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X