Бизнес

Най-големите технологични придобивания от началото на 2020

Владимир Владков

През миналата година отчетохме спад на придобиванията и сливанията в технологичната индустрия след големия бум през 2018 г., когато SAP купи Qualtrics за $8 милиарда, IBM придоби Red Hat за удивителните $33 милиарда, а Broadcom плати за CA Technologies $18,9 милиарда кеш.

В края на третото тримесечие на 2019 сделки в технологичната индустрия са били на стойност $245 млрд., което е 25% спад на годишна база, според проучванията на GlobalData.

А какви сливания и изкупувания се случиха от началото на 2020 г? Ако януари беше показател за цялата година, то едва ли щеше да има някакво забавяне, като ИТ сигурността е най-горещата зона, в която има сделки. Но след това темпът се забави, вероятно и заради пандемията COVID-19. В обратен хронологичен ред са изброени по-големите събития в технологичната индустрия.

28 май: Cisco придоби ThousandEyes, специализирана в областта на мрежовата интелигентност, като сумата на сделката не бе обявена. Базираната в Сан Франциско ThousandEyes продава облачни аналитични инструменти за интернет, локални и глобални мрежи. Компанията проследява в реално време работата на ISP, облачни доставчици и приложения за съвместна работа. "Технологията на ThousandEyes ни предупреждава, когато потребителското изживяване е по-лошо от идеалното и може да определи какви са причините за повредите. С хиляди агенти, разгърнати в интернет, платформата на ThousandEyes има безпрецедентно разбиране за работата на интернет и става все по-интелигентна с всяко внедряване", пише в блога Тод Найтингейл, старши вицепрезидент и генерален мениджър в Cisco. Технологията ще бъде вградена в съществуващите продукти на Cisco, включително приложението AppDynamics, SD-WAN портфолиото, WebEx и безжичните решения Meraki.

19 май: Microsoft придоби британската Softomotive. Microsoft обяви придобиването на доставчика на софтуер за автоматизация на роботизирани процеси, като инженерите и технологиите на Softomotive, по-специално настолната версия WinAutomation, ще бъдат вградени в платформата на Microsoft Power Automate. Основана през 2005 г. от гръцките предприемачи Аргирис Канинис и Мариос Ставропулос, Softomotive има хиляди потребители в секторите на здравеопазването, банките, застраховането и телекомуникациите.

15 май: Facebook купи Giphy за $400 милиона. Това е популярна библиотека за анимирани картинки (gifs). Продуктът и екипът на компанията ще станат част от поделението Instagram на гиганта в социалните медии. "Giphy всеки ден прави разговорите по-забавни, така че ние планираме да интегрираме тяхната библиотека в Instagram и други наши приложения, за да могат хората да изразяват себе си и емоциите си по-добре", заяви Вишал Ша, вицепрезидент за продукта. Според него, около 50% от трафик на Giphy вече идва през фамилията приложения на Facebook, като половината е от Instagram.

14 май: Microsoft погълна британската компания Metaswitch Networks. С този ход Microsoft направи още един ход към зараждащия се 5G пазар, тъй като Metaswitch е специализирана във виртуализирания облачен комуникационен софтуер. Изкупуването последва подобна сделка на Microsoft от началото на 2020 г., когато бе придобива още една компания с фокус върху 5G - Affirmed Networks.
"Портфолио на Metaswitch допълва нашето с ултраефективен, облачен комуникационен софтуер, който ще разшири нашата гама от предложения, достъпни за телекомуникационната индустрия", написа в блог пост Юсеф Халиди, корпоративен вицепрезидент за Azure Networking.
Сумата на сделката с Affirmed Networks не бе обявена, но наскоро компанията бе оценена на $1,3 милиарда, след като през 2019 г. получи финансиране на стойност $38 милиона.

13 май: VMware обяви намерение да купи Octarine. Калифорнийската стартираща фирма е специализирана в защитата на приложения, работещи върху популярната платформа с отворен код за оркестриране на контейнери Kubernetes. VMware ще интегрира незабавно екипа и технологията на Ocatrine в своето поделение за киберсигурност Carbon Black, което придоби през 2019 г. за $2,1 милиарда. "Придобиването на Octarine ни позволява да подобрим присъщата за контейнерите сигурност (и средите Kubernetes), чрез вграждане на технологията Octarine в VMware Carbon Black Cloud и чрез задълбочена интеграция с платформата VMware Tanzu", коментира в блога на VMware Патрик Морли, генерален мениджър и старши вицепрезидент на поделението Security Business Unit.

7 май: Zoom придоби специалиста по криптиране от край до край Keybase за неназована сума. Популярното приложение за видеоконференции бе подложено на разследване заради многобройни критики по време на карантината от COVID-19, отправени към правилата за сигурна връзка. Шефът на Zoom Ерик Юан бързо обяви 90-дневен план за справяне с тези притеснения на потребителите, като придобиването на Keybase бе посочено като една от мерките. Keybase е специализирана в криптирането от край до край, като криптографският метод гарантира, че комуникацията е криптирана и от двете страни на линията. Това означава, че съдържанието на разговорите не може да бъде видяно или чуто от никого извън общуващите страни, включително от доставчика на приложението.
Zoom каза, че ще предложи криптиран от край до край режим на онлайн срещите на всички свои платени абонати в най-скоро бъдеще. "Планираме да публикуваме детайлна криптографска проекто схема, която ще бъде обсъдена с експерти в областта, с обществото и с потребителите", написа Юан.

5 май: Sinch придоби поделението на SAP Digital Interconnect (SDI) за 198 милиона лири стерлинги. Шведската компания за облачни комуникации е аналог на щатската Twilio, която предлага пакет от вградени комуникационни възможности за моментални съобщения, глас и видео през набор от API интерфейси. Поделението Digital Interconnect на SAP, което бе изкарано "на пазара" от известно време, предоставя подобен набор от продукти на съществуващата база от около 1500 фирми. Sinch бе доста активна тази година, като през март купи бразилската услуга за бизнес съобщения Wavy за 98 млн. лири и специалисти по AI базирани разговори ChatLayer за 6 млн. лири.

4 май: Intel купи израелския стартъп Moovit за $900 милиона. Производителят на чипове ще интегрира Moovit в своето мобилно поделение Mobileye, което бе придобито през 2017 г. са над $15,3 милиарда. Mobileye предоставя софтуер в помощ на шофьори за над 60 милиона превозни средства, разработва и технология за автономни коли, за която ще допринесе и набора от мобилни данни на Moovit. Създадена в Тел Авив през 2012 г., Moovit предоставя данни за трафика в реално време на трети страни като компании за таксиметрови превози и власти, следящи транзитния трафик. И преди придобиването Intel бе стратегически инвеститор в Moovit.
Технологията ACAS (усъвършенствана система за подпомагане на водача) на Mobileye вече подобрява безопасността на милиони коли на пътя, а Moovit ще ускори тяхната спобност за наистина революционна трансформация, намалявайки задръстванията и спасявайки животи", заяви главният изпълнителен директор на Intel Боб Суан.

4 май: NVIDIA купи Mellanox и Cumulus в мултимилиардна сделка. Cumulus Networks бе придобита за неназована сума на 4 май, а сделката с доставчика на облачно базирани комутатори и адаптери Mellanox бе обявена на 27 април, като сумата бе над $6,9 милиарда.
Cumulus е специализирана в Linux базирана мрежова операционна система за големи центрове за данни, облачни и корпоративни среди. Mellanox е фокусирана върху разработката на мрежов хардуер и софтуер за мащабни облачни и корпоративни центрове за данни. И трите компании са си сътрудничели и досега за създаването на общи цялостни решения.

8 април: Cisco придоби Fluidmesh Networks, разработваща решения за безжична бекхол свързаност. Компанията бе отделена като бизнес поделение от общ проект на университетите MIT и Политехническия университет на Милано, като нейната технология осигурява надеждни връзки между сензори в бързодвижещи се обекти като влакове, автомобили и роботизирани производствени машини.
Cisco се надява придобиването да подобри нейното портфолио от индустриални Интернет на нещата (IIoT). Двете компании се познават добре от партньорството си по продукта на Cisco за свързани железопътни решения (Connected Rail Solutions).
"Организациите все повече дигитализират и свързват взаимно своите системи. Водещата технология на Fluidmesh ще ни позволи да се справим с тези нови бизнес казуси с набор от решения, който бързо се внедрява и осигурява ниски оперативни разходи и поддръжка", написа в блога на компанията Лиз Чентони, старши вицепрезидент и генерален мениджър на поделението на Cisco "Cloud, Compute и IoT".

7 април: CNN погълна Canopy, но сумата не бе назована. Базираната в Бостън и Бруклин Canopy е специализирана в персонализирането на съдържание, използвайки алгоритми за машинно обучение.

2 март: BMC Software придоби Compuware, отново за неназована сума, като само за една година това е третата покупка на специалист по корпоративен софтуер в областта на мейфрейм машините. Сделката е още един белег за продължаваща консолидация при поддръжката на големите машини (mainframe). Преди това BMC купи RSM Partners и CorreLog, след като получи финансова "инжекеция" и бе придобита на свой ред от частния инвестиционен фонд KKR през 2018 г.

1 март: DocusSign подписа сделка за изкупуването на Seal Software за $188 милиона, платени кеш. Специалистът в областта на електронните подписи реши да придобие калифорнийската Seal, която създава аналитичен софтуер с възможности за машинно обучение, специално за договори. Той позволява на организации да търсят в изключително големи обеми споразумения по правни концепции, а не по ключови думи. Още през 2019 г. DocuSign инвестира $15 млн. във фирмата, като още тогава обяви намерението са интегрира нейното приложение в своя софтуер Agreement Cloud.

25 февруари: Salesforce придоби Vlocity за $1,33 милиарда. Базираната в Сан Франциско Vlocity е ключов партньор на CRM гиганта, като се фокусира върху специфични за различните индустрии CRM системи, работещи върху Salesforce. Сред тези индустрии са медийната, финансовите услуги, здравеопазването, енергетиката и комуналните услуги. Salesforce инвестира още през 2019 г. в тази компания през своето инвестиционно поделение.

4 февруари: Koch Industries придоби останалите акции в Infor. Сделката оцени Infor на $11 милиарда, или почти на $13 милиарда с преференциалните акции, според Bloomberg. Koch инвестира в компанията от 2017 г. насам, като досега държеше около 70 на сто. Тази сделка пресече слуховете за евентуално излизане на борсата на Infor. Infor е специализирана в ERP софтуера, фокусирайки се върху вертикални индустрии и все по-често преминава към облачния модел със своя продукт CloudSuites. Той се конкурира с подобни предложения на Oracle, Microsoft и SAP и има солидна, лоялна клиентска база.

22 януари: ServiceNow придоби Loom Systems, израелска компания, за да подобри способността си да предоставя AIOps - модел на ИТ, при който техниките за изкуствен интелект помагат за предвиждане на проблеми и предпазване от тяхното възникване, вместо да се реагира впоследствие на клиентски заявки към отдела за обслужване. "Днес ИТ отделите се стремят да отговорят на очакванията за производителност и да вървят в крак с нарастващото търсенето на нови и мащабни цифрови услуги, заяви Джеф Хаусман, вицепрезидент и генерален мениджър по управление на ИТ операциите в ServiceNow. - Съчетавайки способността на Loom Systems да анализира данни от логвания и метрични показатели с AIOps на ServiceNow и възможности за автоматизация на работните потоци, ИТ отделите ще могат проактивно да откриват и решават оперативни проблеми, осигурявайки безпроблемни изживявания на своите клиенти и служители."

9 януари: Insight Partners придоби Veeam за $5 млрд. Този частен инвестиционен фонд вече бе вложил през миналата година над $500 милиона в швейцарския специалист в управлението на данни. След сделката Veeam ще стане американска компания под ръководството на новия CEO Уилям Ларджънт, който досега беше изпълнителен вицепрезидент. "Veeam се радва на бърз глобален растеж през последното десетилетие и виждаме огромна възможност за бъдещ растеж, особено на американския пазар", заяви Ларджънт.
Три дена по-рано Insight Partners придоби и Armis за $1,1 милиарда, израелска компания за киберсигурност. Инвестиционното поделение на Google CapitalG допринесе към сделката със $100 милиона. Основана през 2015 г. от Евгений Дибров, Томер Шварц и Надир Израел, Armis се специализира в IoT сигурността без софтуерни агенти, което позволява на предприятията да управляват и контролират защитено своята "флота" от устройства.

Снимка: pixabay.com, StockSnap




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X