Сигурност

Продукти, създадени в София, задвижват световната дигитална инфраструктура

Иван Гайдаров

Тази седмица в рамките на конференцията VMworld 2020, VMware сподели последните иновации, задвижващи световната дигитални инфраструктура, част от които са в областта на присъщата сигурност (intrinsic security). Компанията разработва решения за публични и частни облачни пространства, информационна сигурност и отдалечено работно място.

Присъщата сигурност промени подхода към информационната безопасност на дигиталната инфраструктура от реактивен към проактивен или с други думи от надградена към присъща сигурност. Преди една година VMware придоби компанията Carbon Black, която предоставя присъща сигурност на крайните устройства. В момента продуктовата гама на VMware включва решения за сигурност на облачна инфраструктура, приложения и крайните устройства.

През 2020 година в София започна изграждането на нов екип от професионалисти, разработващи решения в областта на сигурността. Офисът на VMware в България е сред другите два, (освен тези в САЩ и Израел), които се занимават с научно-развойна дейност за Carbon Black. В България се интегрира целият жизнен цикъл на продукта на Carbon Black - от разработването през тестване и внедряване в облака до опериране и поддръжка. Плановете за тази година са екипът да се разрасне до 60 човека, като към момента наброява 30 души и има над 25 отворени позиции. Дългосрочната цел е българският екип да се увеличи до 200 човека в близко бъдеще.

За много организации миграцията към облачни услуги трябваше да се случи бързо и в голям мащаб, за да се осигури непрекъснатост на бизнеса на фона на глобалната пандемия. Тъй като изчислителните инфраструктури, базирани в облака, нарастват - и заплахите се увеличават. Днес сложността на атаките и пробивите в сигурността са по-разпространени от всякога.

"На фона на глобалните предизвикателства ключът към оцеляването за много компании се намира в ускорено преминаване към работа в облака и задължително имплементирането на съвременни продукти за сигурност", споделя Санджей Пуунен, главен оперативен директор Операции с клиенти във VMware, и добавя: "Остарелите системи за сигурност вече не са достатъчни за организации, които използват облачни услуги като част от своята изчислителна инфраструктура. Време е да преосмислим сигурността на облака - организациите се нуждаят от защита на нивото на работните процеси, а не само на крайните устройства. Бъдещето на облачните услуги трябва да бъде посрещнато с по-добър начин за защита на данните и приложенията. "

На годишната конференция VMworld 2020, технологичният гигант VMware предложи решения и услуги, които ще помогнат на бизнеса да продължи своята дейност и на редица компании да се развият в най-предизвикателните времена от поколения насам. Платформите на VMware за облачни услуги, модернизация на приложенията, мрежи, сигурност и дигитално работно място формират гъвкава, последователна дигитална основа, върху която бизнесът да изгражда, стартира, управлява, свързва и защитава своите приложения навсякъде.

Бъдещето на операциите за сигурност

Разпознаването и реагирането на инциденти в областта на сигурността никога не е било по-критично или по-предизвикателно. Доклад на VMware Carbon Black от месец юли установява, че 94% от организациите по цял свят са претърпели изтичане на данни за периода от март 2019 г. до март 2020 г. Екипите по оперативна сигурност се нуждаят от възможности за откриване на пробив отвъд засичането на злонамерен софтуер до разпознаването на софтуер, използван злонамерено. Те се нуждаят от по-широк набор от перспективи, които включват крайните устройства, работния процес, мрежата, потребителя и приложението. Те се нуждаят от холистичен подход за реагиране на тези заплахи предвид свързващия характер на работните процеси и приложенията, които те съставляват.

Сигурност на отдалеченото работно място

Отдалечената работа е свързана с редица предизвикателства, като например въвеждане и интеграция на служителите, прозрачност, сигурност и много други. За да се справят с тези предизвикателства и успешно да се приспособят към бъдещето на работната среда, организациите трябва да преосмислят как подхождат към сигурността на цялата ИТ среда. Сигурността трябва не само да бъде присъща, тя трябва да се мисли в контекста на опита на служителите, за да се увеличи продуктивността и ангажираността им.

"След като бързо преминахме към напълно отдалечена работа, за нас беше от решаващо значение позицията ни по отношение на сигурността да се приведе в съответствие със специфичните условия на настоящия момент и критичната роля, която Zoom изигра за непрекъснатостта на бизнеса за нашите клиенти", казва Апарна Бава, главен оперативен директор на Zoom. "Сътрудничеството ни с VMware предоставя по-сигурно дигитално работно място и дава възможност на крайните устройства в нашата организация да бъдат по-добре защитени и в съответствие с политиките за ИТ сигурност."




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X