Нови Технологии

MIT създаде иновативно устройство за проследяване на съня

Иван Гайдаров

Екип от изследователи от MIT e разработил устройство, което може да следи позите на съня на потребителите, без да се налага използването на камери или сензори върху тялото им. Разработката представлява монтиран на стената монитор, който екипът е нарекъл BodyCompass, и работи, като анализира радиосигналите, отразени от предметите в стаята. Както обясняват изследователите, устройство има много потенциални приложения като проследяване на развитието на болестта на Паркинсон, тъй като хората с това заболяване губят способността си да се обръщат в леглото.

За да прави разлика между радиосигналите, отразяващи се от тялото и тези от случайни предмети в стаята, системата се фокусира върху гърдите и корема на човека. С други думи, частите на тялото, които се движат при дишане. Впоследствие тези сигнали се изпращат към облака, а системата BodyCompass анализира позата на потребителя.

Екипът обучава невронната мрежа и тества нейната точност с помощта на данни за 200 часа сън от 26 субекта, които в началото носят сензори на гърдите и корема си. След една седмица тренировки устройството е показало 94% точност.

В бъдеще BodyCompass ще може да се сдвоява с други устройства като интелигентни матраци например. Когато това се случи, устройството ще може да предупреждава хора с епилепсия, ако са заели потенциално фатална поза за сън, да контролира съня на хора със сънна апнея и да уведомява болногледачи за евентуални рискове от развитие на рани от залежаване при определени пациенти.

Системата ще бъде представена официално на конференцията UbiComp 2020 на 15 септември.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X