Техавто

Eldrive изгради в Бургас първата от 50 зарядни станция по проект с община Бургас

Владимир Владков

Първата зарядна станция по меморандума за изграждане на публична мрежа от зарядни станции, подписан между Община Бургас и Eldrive, е инсталирана и пусната в експлоатация, съобщиха от компанията. Тя е най-големият инсталатор и оператор на зарядна инфраструктура на територията на България и региона. Мрежата от публични станции е единствената с национално покритие и единствената, която разполага с платформа, позволяваща информация в реално време за статуса на съответната зарядна станция. Към момента мрежата Eldrive включва над 260 зарядни точки и предлага диверсифицирано портфолио от стандартни и бързозарядни станции.

Новата станция в Бургас се намира в общинския паркинг "Гурко". Достъпът за електромобили до станцията е свободен и безплатен, но само за времето за зареждане. Зарядната станция е първата от общо 50, които община Бургас и Eldrive са се договорили да бъдат изградени на територията на общината до края на 2021 година.

Инсталираната станция е моделът на ABB DC Wallbox с мощност 24 kW. Тя позволява зареждане на масовите модели електромобили за под един час. Финансирането е осигурено по проект "Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда - Южна България", чрез Фонд за устойчиви градове и ОББ.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X