Техавто

Китайски интернет гигант влиза на пазара на автономни електромобили

Иван Гайдаров

Китайският интернет гигант Baidu сключи стратегическо партньорство с производителя на автомобили Geely за създаване на самостоятелна дивизия за електрически превозни средства, обявиха от двете компании в понеделник. Новото звено ще работи като независимо дъщерно дружество на Baidu. Китайският интернет гигант със седалище в Пекин ще бъде мажоритарен акционер, докато местният производител на автомобили Geely ще вземе миноритарен дял, съобщава CNBC.

Въпреки това Geely ще отговаря за действителното производство на автомобилите, докато Baidu ще се съсредоточи върху софтуера и технологиите в електромобила. Китайският гигант в интернет търсенето вече е тествал своя софтуер за автономни превозни средства, наречен Apollo, в публични тестове в Пекин.

Baidu има и собствено приложение за GPS-карти и технология за гласов асистент, наречена DuerOS, която може да бъде интегрирана в автомобила.

Китайският пазар на електрически превозни средства продължава да расте, разчитайки на държавна подкрепа като субсидии и изграждане на нужната инфраструктура за зареждане. Местните производители на електрически автомобили като Nio, Li Auto и Xpeng Motors отчитат нарастване на доставките през декември, a сега Baidu също се надява да се включи в разрастващия се в глобален мащаб пазар.

"Китай се превърна в най-големия пазар в света за електромобили и виждаме, че потребителите на електрически превозни средства настояват автомобилите от следващо поколение да бъдат по-интелигентни", коментира Робин Ли, главен изпълнителен директор на Baidu.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X