Техавто

Eldrive създаде хъб от бързозарядни станции за електромобили в София

Владимир Владков

Първият хъб с бързозарядни станции за електромобили бе открит в София във Vassilev Business City. Хъбът е част от Eldrive, най-голямата мрежа от зарядни станции за електромобили в България. Той разполага с общо 6 зарядни станции на ABB, 5 от които пет са с мощност 50 kW DC, а шестата е с мощност 24 kW DC. Зарядните станции ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до 1 час.

"Бързозарядният хъб и разрастващото се партньорство с ABB е много важна стъпка в развитието на нашата мрежа. Той ще улесни и подпомогне електромобилността, както в града, така и извън него, тъй като ще позволи на транзитно преминаващите електромобили да заредят бързо и удобно, без да натоварват наличната зарядна инфраструктура в София. Щастливи сме, че успяхме да осъществим тази ключова за електромобилността в България стъпка. Tова показва сериозно развитие и поставя страната ни на картата на европейската електрическа мобилност", коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive.

"Партньорството с Eldrive предоставя нова и модерна услуга на наемателите и гостите на Vassilev Business City, а същевременно утвърждава комплекса ни като хъб на технологиите и иновациите в сърцето на София", добавя Слави Василев, акционер в "Братя Василеви".

Eldrive разполага с над 260 зарядни точки на територията на България и региона. Мрежата разполага с пълно национално покритие както в големите областни центрове, така и на основните междуградски пътища. Тя предлага богат избор от стандартни зарядни станции с мощност 22 kW AC, но постоянно увеличава и броя на инсталираните бързозарядни станции с мощност от 22 kW DC до 50 kW DC. Освен в България, Eldrive инсталира и оперира зарядна инфраструктура и в Румъния.

В България ABB активно допринася за развитието на зарядната инфраструктура, доставяйки пълното портфолио от продукти и решения за зареждане на електрически автомобили и автобуси. "Горди сме, че спомагаме за развитието и модернизирането на зарядната инфраструктура в България и че само за няколко години успяхме да постигнем тези забележителни резултати в партньорството си с Eldrive", заяви Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на АББ България. Компанията има над 2200 служители в страната, разполага с централен офис в София, 5 производствени бази в цялата страна и специализиран сервиз за турбокомпресори във Варна.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X