Техавто

XP-1 – една крачка пред електромобилите

Иван Гайдаров

От Hyperion наричат модела "образователен инструмент", но XP-1 всъщност изглежда като нещо, излязло от научнофантастичен роман, с възможностите на своите водородни горивни клетки.

Hyperion XP-1 е базирана на 10-годишни изследвания на стотици инженери и учени, като компанията от Южна Калифорния се надява, че ще предефинира начинът, по който може да изглежда един суперавтомобил. Разбира се, представената в сряда концепция не е за автомобил, който можем скоро да очакваме да влезе в масово производство. По-скоро става дума за прототип, който показва на какво са способни в Hyperion.

Все още основните спецификации на прототипа остават тайна, но е ясно, че XP-1 може да се похвали с иновативен подход за съхранение на водород, който се превръща в тяга, задвижваща автомобила. Това решава и проблема с обема на резервоарите при съвременните превозни средства с горивни клетки, смятат от Hyperion.

От една страна технологията прави излишни тежките електрически батерии, тъй като горивните клетки съхраняват енергия от водорода. От друга - от компанията са категорични, че неутрализират притесненията относно износването на батерията, дългите периоди на зареждане или проблеми при рециклиранете в края на живота им. Водородните горивни клетки обаче си имат своите предизвикателства, но явно в Hyperion разполагат с нужните решения, макар още да не са готови да ги споделят.

"Това е само началото. Потенциалът на това гориво е неограничен и ще катализира революцията в енергийния сектор", казва Анджело Кафантарис, изпълнителен директор на Hyperion.

Както вече стана ясно, характеристиките на производителността на прототипа не са много ясни, но от компанията твърдят, че XP-1 ще вдига 0-100 км/ч за 2,2 секунди и ще се справя много по-добре от електромобилите с мощни батерии. Всички колела имат собствено задвижване, а множество електрически двигатели превръща водорода в мощност с нулеви емисии. С пълен резервоар, казват от Hyperion, прототипът ще може да измине 1 600 км.

Имайки предимството да разработва космически технологии за търговския сектор, Hyperion се надява XP-1 да влезе в производството в САЩ само след две години.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X