Техавто

VW започна серийно производство на изцяло електрическия ID.3

Иван Гайдаров

Volkswagen Group официално започна серийно производство на своя електромобил ID.3 в понеделник, като това е първата крачка на германския автомобилен гигант в амбицията му да стане световен лидер в разрастващата индустрия на електрическата мобилност.

На церемония, състояла се в завода на Volkswagen в Цвикау, присъстваха главният изпълнителен директор Херберт Диес и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В своята реч Диес е категоричен, че ID.3 "ще даде важен принос за пробива на електрическата мобилност". "Този модел ще даде възможност за чиста индивидуална мобилност и е крайъгълен камък за нашата компания по пътя към климатична неутралност до 2050 г.", добавя той.

В съобщение на своя уебсайт Volkswagen описа "електрическата си офанзива" като процес, който се движи с висока скорост. ID.3 се очаква да се появи "почти едновременно" на европейските пазари следващото лято, като базовата версия на модела ще се предлага за по-малко от 30 000 евро в Германия.

Понастоящем, съоръжението в Цвикау преминава през трансформация от 100% фабрика за двигатели с вътрешно горене към такава, която произвежда само електрически превозни средства. Volkswagen влага около 1,2 милиарда евро за преустройство с идеята до 2021 г. да има производствен капацитет за 330 000 изцяло електрически превозни средства годишно.

Експанзия на пазара на електрически автомобили

Немският производител на автомобили планира да пусне "почти 70 нови електрически модела" до 2028 г. През март пък от компанията обявиха, че ще инвестират 30 милиарда евро за електрифицирането на портфолиото си от автомобили до 2023 г.

Наред с производители като Tesla, някои от основните играчи в класическата автомобилна индустрия също заявяват своите позиции в сектора на електрическите превозни средства.

Неотдавна Hyundai Motor Group заяви, че ще пусне 23 електрически превозни средства с акумулаторни батерии през следващите няколко години, докато Volvo Cars иска 50% от автомобилите, които продава, да бъдат изцяло електрически до 2025 г.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X