Социални Мрежи

Facebook залага сериозно на финтех индустрията

Иван Гайдаров

Facebook лансира нова продуктова група за насърчаване на "възможностите за разплащания и търговия" с Дейвид Маркъс, съосновател на Libra, начело.

Групата, наречена Facebook Financial - или "F2" - ще разработва финтех проектите на компанията, включително Facebook Pay, съобщава Bloomberg. Изглежда, че подразделението ще обедини предишните финтех инициативи на Facebook под един покрив, като според съобщенията Маркъс вече ще отговаря както за Novi, портфейла за Libra, известен преди като Calibra, така и за опитите да се интегрира разплащателна система в WhatsApp.

Стартът на специализираното подразделение предполага, че компанията възнамерява да се ангажира сериозно с платежната индустрия, продължавайки стремежите си от последните години за интеграция на функционалности за разплащане в приложенията на Facebook.

Маркъс коментира новината така: "Във Facebook имаме много неща, свързани с търговията. Чувствам, че да се рационализира стратегията на ниво компания около всички разплащания е правилното нещо, което трябва да се направи сега."

Въпреки вложените усилия за създаване на базирана на блокчейн криптовалута, сега най-непосредствената цел на подразделението ще бъде въвеждането на възможности за разплащане в WhatsApp на развиващи се пазари като Бразилия и Индия.

Компанията е изправена пред силна регулаторна реакция на всички фронтове, тъй като властите отдавна гледат критично на дейността ѝ в много отношения. Функционалността за разплащания в WhatsApp вече беше спряна от бразилските регулатори през юли. Libra от друга страна трябваше да се откажe от много от първоначалните си характеристики в опит да се хареса на властите.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X