Нови Технологии

Великобритания използва блокчейн за проследяване на ваксините зарещу COVID-19

Александър Главчев

Технологията на т.нар. разпределен регистър (или блокчейн) има потенциала да помага при воденето на документация и обмена на данни между участници във вериги за доставки. Това споделят от компанията Everywhere, която наблюдава ваксини и лекарствени средства по договор с британското правителство, и американската Hedera която поддържа публични разпределени регистри, базирани на блокчейн. Сред акционерите на Hedera са Google, IBM и други големи компании.

Технологията ще се прилага в две английски болници: Стратфорд на Ейвън и Уоруик. Разпространението на ваксините срещу COVID-19 създава значителни логистични предизвикателства. Например, препаратът, разработен от Pfizer и BioNTech, трябва да се държи през цялото време при ниска температура - по-ниска от тази, която могат да осигурят конвенционалните хладилници. В противен случай срокът на годност на ваксината е не повече от пет дни.

Въвеждането на информация в разпределен регистър позволява абсолютна увереност, правилата за съхранение се били спазени по време на транспорта на ваксините, отчитайки данните от всички устройства за наблюдение, подчертават от Everyware.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X